Tråd:
”Stulet” recept

Inlägg

@tingeling13

Ja det är förståss en komplicerad fråga.
Först tänkte jag, det är dåligt (fattade det som att trådstartaren delat med sig av ett egenkomponerat recept) att någon sedan kopierar det och döper om det till sitt eget , vilket är riktigt illa.

Själv har jag lagt in ett recept mer original- titel Fru van den Bos äppelcheescake men jag har ju gjort om det en del pga allergi. Då är det ju egentligen inte Fru van den Bos recept längre.
Så har jag då gjort fel, skulle jag döp det till Fru van den Bos med modifikation {dont-know};)

@mimosasallad

Jag är också ny på denna sajt och jag delger er recept som vi knåpat på hemma och vill dela med mig av till andra matglada människor. Egenhändigt tagna bilder kommer...
Om sedan ni kära vänner tar receptet, tillagar och tycker om resultatet och sedan modifierar, för det är så vi människor fungerar, det är väl helt underbart. Ibland har man inte alla ingredienser hemma och det är då nya varianter föds.
Jag lever med en glad och matlagande matglad man och hans inspiration i köket lägger jag upp här som en hyllning till honom. Att någon sedan vill ladda ner och tar det som "sitt" det är höjden av ynnest. Jag tror det är så man ska se det; vara glad över att någon tycker om receptet och vill ha det och sprida det vidare.
Mat är gott och det ska sprida glädje, det heter ju att delad glädje är dubbel glädje.
Ta hand om er och sprid mer glädje

@maxxess

Skrivet av boz1965 den 27 dec 2010
det kanske är så att informationen som anges i rutan "Källa" bara är rent arbetsmaterial för godkännarna och inte visas i receptet. Hursonhelst så kan jag garantera att JAG iaf inte plockar bort sådan info.

Mina källhänvisningar stod i beskrivningen, speciellt ett recept minns jag (från Buffée som jag inte gillade så värst själv, men kanske andra). Där redigerades referensen bort.

Bilder är jag noga med att de är egna allihop.

Nu när vi läst att recept inte normalt faller under upphovsrätten så kommer jag att börja skriva in källa igen när det är aktuellt :)

@lazzekock

Sen är det ju så åxå att hjulet redan är uppfunnet,precis som med musik,alla ackord blandas i en salig röra igen o igen o igen..därav kan det ju bli såhära ibland.

@peak72

Jag brukar ibland få recept av vänner men tyvärr har jag en dålig vana att lägga till och ta bort . ska jag fortfarande skriva namnet på receptet och skriva vad jag har lagt till?
alla gör misstag spela roll om ett recept. t o m när ni har pratat med varandra behöver man kanske inte hänga ut en person. spola ner det i toalett stolen och gå vidare , det är för tusan snart ett nytt år:)
Så gott nytt år på er alla där ute:)

@estrid1

Håller fullständigt med föregående talare.Fö.söker jag på köttbullar tycker jag att det är trevligare om det står något prefix före köttbullar som tex. Carinas, mammas etc. Då kommer man ex. ihåg att carinas var med dom och dom kryddorna...

@siggemums

Om det står Neta, Amoz, Carinas eller Barbros köttbullar är ju fullkomligt ointressant för de flesta av oss eftersom vi ändå inte känner någon av er.

Jag förstår att det var snopet att se ditt recept med någon annans namn men grinigt måste jag säga att det inte räckte med att Amoz försökte rätta till det hela.

@fiddili

Skrivet av Neta52 den 27 dec 2010

Om jag lägger in ett recept använder jag samma namn som det som står i receptet, men har jag det på en lapp och jag inte minns varifrån jag fått det, kallar jag det för vad det är, t ex laxlåda, trattakantarellsoppa, etc. Har jag fått det av en person, skulle jag döpa receptet precis som Misty09, dvs personens namn samt vad det är.
Sedan undrar jag över det här med poängen - lägger man in recept för att få poäng? I så fall har jag missuppfattat det. Jag lägger in recept som jag tycker är goda, för att andra ska kunna få prova dem också.

Amen!

@neta52

Om jag lägger in ett recept använder jag samma namn som det som står i receptet, men har jag det på en lapp och jag inte minns varifrån jag fått det, kallar jag det för vad det är, t ex laxlåda, trattakantarellsoppa, etc. Har jag fått det av en person, skulle jag döpa receptet precis som Misty09, dvs personens namn samt vad det är.
Sedan undrar jag över det här med poängen - lägger man in recept för att få poäng? I så fall har jag missuppfattat det. Jag lägger in recept som jag tycker är goda, för att andra ska kunna få prova dem också.

@mistys

Jag har ett recept jag döpt till Carinas räkgryta. Fått det av min vän Carina. Vem hon fått det av vet jag inte. Vem är upphovsmannen? Vad heter receptet egentligen? Vet inte ! Jag döpte det till Carina räkgryta för att komma ihåg vilken rätt det är. Har jag gjort fel mot upphovsmannen då??

@estrid1

Som jag skrev innan, så hade jag och en annan person för ett antal årsedan kommit på "samma" recept samtidigt... Med samma deg som vi "lånat" från ett recept på panpizza.Nu ca 10 år senare då man blivit lite äldre och "klokare" så inser man att det igentligen inte var så konstigt.Hittar samma recept här på matklubben,men då har man bytt ut hälften av vetemjölet mot graham och lagt till lite salt....

@marksten

Handen på hjärtat..... hur många har egentligen skapat helt nya recept? Man utgår från befintliga recept men man gör om dom lite. Så gör jag ialla fall . Så mycket kryddor och basvaror finns det inte. Här på MK har vi nästan 80 000 recept. Skulle alla vara unika?

Glöm det. Vår receptläsare borde ha koll på detta. Två lika och en åker ut.