Tråd:
tunnbröd

Inlägg

@six

Och här en till variant som inte är dum den heller! Norrbottnisk. Det blir mycket... men när du ändå står och eldar! Dessutom brukar många kakor brinna upp i början tills man övat upp "ugnkänslan" :)

Mjukkakor (kan kavlas lite tjockare än "köpetunnbröd")

5 liter standardmjölk, 37 grader
250 g färskjäst
1 msk salt
1 msk bikarbonat eller bakpulver
2 msk korianderfrö, nymortlat
1 msk fänkålsfrö, nymortlat
200 g margarin, smält (egentligen godare med smör, men risk för härsken smak om kakorn förvaras länge i frysen)
1,5 dl ljus sirap

Blanda ihop till degspad. Blanda ned

1 kg vetemjöl
5 kg rågsikt

Låt jäsa en halvtimme - timme och baka sedan ut.

Efteråt ska man baka pizza på eftervärmen i ugnen, det är det lag på ;)

@susko

Det här är tunnbröd för mig. Så bakar man det i en by Garsås i Mora. Jag fick som barn vara med mormor när det var bakning vår och höst. Det är alltså inget exakt recept eftersom man bakar på gehör och känsla.

TUNNBRÖD
3 delar kokt mosad potatis, som saltas lite grann
3 delar fint kornmjöl
1 del vetemjöl eller rågsikt
Detta knådas till en slät deg.
Ingen jäst i degen.

Kavla tunt och nagga kakorna eller kavla med kruskavel.

@bianca

Här nedan kommer ett recept på ett suveränt lättutbakat tunnbröd. Jag har någon gång använt potatismos(gjord på pulver) istället för "riktig" potatis då den kan ´bli lite "vattnig" och det fungerar alldeles utmärkt.

Klockargårdens Tunnbröd(från Tällberg)
2 l mjölk
2 dl sirap
200 gr jäst
500 gr margarin
1 tsk brödkryddor
1 kg rågsikt
1 l mosad potatis
vetemjöl till degen är hanterbar

värm mjölk, margarin o sirap
tillsätt jäst och mosad potatis och till sist
rågsikt, kryddor och vetemjöl
jäs ca 20 min, gör ämnen och baka ut
Låt kakorna svalna på varandra i/under bakdukar så de inte torkar.

Lycka till!

@e-kmat

Tack för alla recept, om några helger så ska det bakas hos en kompis i hennes bakstuga.
Hon har aldrig testat att göra tunnbröd så det ska bli spännande att se hur vi klara detta.

@nene68

Hadde "proffshjälp" så det blev bra den gången iallafall.

@annelieberggren

Skrivet av nene68 den 18 jan 2009

HÅRT TUNNBRÖD (60 st)
3 l mjölk (fingervarmt)
150 g smältmargarin
12 msk sirap
3 msk salt
150 g jäst
3 l rågmjöl
3 l grahamsmjöl
ca 15 l vetemjöl
Jäs 1 timme,forma runda bullar ,jäs 20 min.
Kavla ut till tunna kakor naggas väl. Borsta av på båda sidor
Gräddas snabbt. Sprid ut för torkning (1 vecka)
Fick dessa recept från bakarstugan i Degerfors.

Är det inte lätt att bränna den när det är smör och sirap i?
jag har hört det...

@nene68

HÅRT TUNNBRÖD (60 st)
3 l mjölk (fingervarmt)
150 g smältmargarin
12 msk sirap
3 msk salt
150 g jäst
3 l rågmjöl
3 l grahamsmjöl
ca 15 l vetemjöl
Jäs 1 timme,forma runda bullar ,jäs 20 min.
Kavla ut till tunna kakor naggas väl. Borsta av på båda sidor
Gräddas snabbt. Sprid ut för torkning (1 vecka)
Fick dessa recept från bakarstugan i Degerfors.

@nene68

MJUKT TUNNBRÖD (65-70 st)
3 l mjölk (fingervarmt)
150 g smält margarin
1,5 dl sirap eller socker
1 tsk salt
2 tsk hjortronsalt
1 hg jäst
3 l vetemjöl
3 l rågsikt
kornmjöl
Blanda hjotronsaltet med mjölet. Jäs 1 timme. Forma runda
bullar. Jäs 20 min. Kavla ut i kornmjölet til kakaor. Nagga och borsta av.

@annelieberggren

Här får du ett Tunnbröd

@e-kmat

Är det någon som har ett bra recept på hårt och mjukt tunnbröd man bakar i en gammal stenugn?