Tråd:
Ugnsstekta rödbetor

Inlägg

@asasto

Skrivet av Josses den 28 aug 2010

Jag köpte polkarödbetor härom veckan på bondens och skulle ugnssteka dem.
Dumt nog så skalade jag dem av bara farten när jag skalade kålrot och lite andra rotsaker.
De tappade färgen och blev alldeles vita för det var någon grönsak som släppte vatten på plåten
och det var ett tag nästan som ett vattenbad jag hade i ugnen.
Lät allt stekas ett bra tag så blev de knapriga till slut och alla tyckte det var gott.

Det är helt normalt polkabetor förlorar färgen och blir vita oavsett vilken typ av tillagning du använder, vill man ha randigheten får man skiva dem tunt och äta dem råa.

Varken cirkelbetor, vitbetor, gulbetor färgar av sig så de brukar vara utmärkta att ugnsbaka ihop med andra grönsaker + man får inte färg på händerna när man skalar.

@josses

Jag köpte polkarödbetor härom veckan på bondens och skulle ugnssteka dem.
Dumt nog så skalade jag dem av bara farten när jag skalade kålrot och lite andra rotsaker.
De tappade färgen och blev alldeles vita för det var någon grönsak som släppte vatten på plåten
och det var ett tag nästan som ett vattenbad jag hade i ugnen.
Lät allt stekas ett bra tag så blev de knapriga till slut och alla tyckte det var gott.

@the_mama97mia

Jag har skalat dom där skalet är som lite tjockare, är det väldigt tunt skal (med färska späda betor) då äter jag skalet. Smaksak, tror jag?

@anneni

Om jag välger att steka dem med skalet på, äter man då skalet som på potatis, eller ska man ta bort det? Kanske en dum fråga, men ändå...

@the_mama97mia

Precis som jag då. Vill inte lorta ner mig haha. Jag tycker inte att det är ngt problem att skala dom när de är kokta/stekta, då lossnar det ju så lätt. Sen inbilliar jag mig att man får mer av smaken när man gör det med skalet på. För potatisen tycker jag det är en stor skillnad, mycket mer och godare smak när skalet får vara kvar.

@vinciqator

Skrivet av AnneNi den 28 aug 2010
... undrar om man då ska skala dem innan eller om man steker dem med skalet på?

Rödbetor läcker ut betsaft i kokvattnet om de kokas skalade eller om "roten" skadas, t.o.m. om blasten tas av för nära knölen. Ugnsbakning ger inte upphov till detta fenomen, helt enektl för att det inte finns något kokvatten.

Jag ugnsbakar dem med skalet på, helt enkelt för att jag inte vill lorta ner mig, eller offra ett par plasthandskar.

@walterego

Har aldrig provat att ugnssteka ---betor. Däremot påstår min svärmor att jag är en "fena" på inlagda rödbetor. Men här hittade jag ett alternativ (i min smak) som kanske Du kan dra nytta av?
http://www.recepten.se/info/roedbetor.html
och sedan steka dem? (Kortare stektid?)

/Mvh walterego

@the_mama97mia

Om du väljer att skala dom - ta på dig handskar... ;)
Jag kör ju ugnspotatis med skal på ocks, mest för att jag är lat... Men kålrot o palsternacka o sånt skalar jag ju. Späda morötter skalar jag inte , skrapar bara.

@anneni

Tack för snabba svar!
Då kan man med andra ord göra vilket som... Kanske beroende på hur späda betorna är.
Någon mer som har några tips :-)

@sju

Jag brukar skala dem och ringla över lite god olivolja och flingsalt innan de åker in i ugnen.

@the_mama97mia

Jag körde späda rödbetor, noga tvättade, med skalet kvar.

@anneni

Jag har idag varit på bondens marknad och införskaffat lite fina betor (gulbetor, rödbetor och polkabetor). Jag tänkte att jag ska ugnssteka dem, men undrar om man då ska skala dem innan eller om man steker dem med skalet på?