Tråd:
Vart får jag tag på bra knivar till köket?

Inlägg

@zungafan

Jag köpte en kökskniv på http://www.vassaknivar.se, "kasumi hammer", som är nog en japansk kökskniv, som jag lade märke till. Märket låter ju också rätt så japanskt.

I alla fall så är det en riktig bra kniv; lite svårt att hantera i
början och inte heller så billig, det var nog en tusenlapp som gick
åt, det var dock värt köpet. Nu vågar jag ibland inte använda kniven
då den är så pass fin.

@redd

Skrivet av Vitis den 13 sep 2008

Håller med om Fiskars 'kockkniv', största fördelen är att den har egg hela vägen mot handtaget vilket är fantastiskt bra om man t.ex. skalar vitlöksklyftor. Bladet flexar lite om man tar i vilket gör att den funkar som en 'grov' filékviv också.

Med ett enkelt bryne håller den sig vass många år. Under 100-lappen för kniven ... inte det trådstartaren var ute efter kanske.

Som kockkniv går fiskars bort, dom har helt enkelt inte någon kniv som håller måttet enligt mig. Däremot kommer jag införskaffa några mindre knivar ifrån fiskars som man kan vara lite mer vårdslös med.
Men kockkniven kommer bli en direktimporterad historia direkt ifrån japan av pulverstål med hög hårdhetsgrad som kommer gå loss på 1500:-. Anledningen till att jag kommer investera i en så dyr kniv är att den helt enkelt kommer hålla sig vass länge utan slipning.

Men som sagt drPaul är kockknivarnas gud i sverige och svarar gärna på frågor på flashback.

@vitis

Håller med om Fiskars 'kockkniv', största fördelen är att den har egg hela vägen mot handtaget vilket är fantastiskt bra om man t.ex. skalar vitlöksklyftor. Bladet flexar lite om man tar i vilket gör att den funkar som en 'grov' filékviv också.

Med ett enkelt bryne håller den sig vass många år. Under 100-lappen för kniven ... inte det trådstartaren var ute efter kanske.

@tilda

Skrivet av Glitterfia den 20 maj 2008

Jag använder fiskars knivar med svart och orange gummihantag. (L)
De är superbra och ligger så himla bra i handen.. Haft mina i flera år och det är är mest grönsakskniven jag använder till allt.
Dom är dessutom jättebilliga. (Y)
Rekomenderar dem varmt.

Dessa är mina favoriter också. Helt suveränt grepp och jättebra kniv överlag. Lagom dyra är de också.(Y)

@redd

Hittade en tråd på flashback http://www.flashback.info/showthread.php?t=402637&page=267 som levt sedan 2006-11-17 och nu har över 3200 inlägg och så gott som enbart handlar om köksknivar.

Dessutom finns någon jeppe vid namn dePaul som verkar ha på tok för mycket pengar att köpa knivar för men som gärna delar med sig av sin kunskap om dom ;)

Så jag ändrar fokus till, hur gör ni när ni vässar era knivar?
Vässar ni själva, lämnar ni in dom eller bådera?
(eller köper ni helt enkelt nytt?)

@busan37

Skrivet av hercules den 20 maj 2008

Jag använder Global sedan gammalt, men har nu börjat en ny samling (har 1 kniv hittils) av type 301. Mycket läckra! har handlat på www.gourmetwebben.se men det sidan tycks inte finnas längre.
Har även hittat www.cleancut.se som har bra sortimnet.

Tack för tipset. Men dom är väldigt dyra.

@hercules

Jag använder Global sedan gammalt, men har nu börjat en ny samling (har 1 kniv hittils) av type 301. Mycket läckra! har handlat på www.gourmetwebben.se men det sidan tycks inte finnas längre.
Har även hittat www.cleancut.se som har bra sortimnet.

@glitterfia

Jag använder fiskars knivar med svart och orange gummihantag. (L)
De är superbra och ligger så himla bra i handen.. Haft mina i flera år och det är är mest grönsakskniven jag använder till allt.
Dom är dessutom jättebilliga. (Y)
Rekomenderar dem varmt.

@ros

Skrivet av redd den 20 maj 2008

[quote]Skrivet av ros den 20 maj 2008

Vi använder också Globalknivar i olika storlekar. Liten skalkniv, brödkniv, större kniv. Det finns knivar för olika behov.
Global säljer även "slipsten" om man behöver slipa dom. Vi har vissa knivar säkert 7-8 år och är helnöjda.(Y)

Tittade på Global men känner mig väldigt skeptisk till heljuten metall i handtaget, är det inte lätt att man får dåligt grepp om den ifall man är blött/flottig etc. om handen?[/quote]

Vi tycker att man får bra grepp om handtaget. Blir det blött eller flottigt så får man skölja av dem. Kanske torka också. Men handtaget är det inga problem med.

@redd

Skrivet av ros den 20 maj 2008

Vi använder också Globalknivar i olika storlekar. Liten skalkniv, brödkniv, större kniv. Det finns knivar för olika behov.
Global säljer även "slipsten" om man behöver slipa dom. Vi har vissa knivar säkert 7-8 år och är helnöjda.(Y)

Tittade på Global men känner mig väldigt skeptisk till heljuten metall i handtaget, är det inte lätt att man får dåligt grepp om den ifall man är blött/flottig etc. om handen?

@redd

Jag får ta en sväng förbi ÖB och titta men är lite skeptisk till knivar i den prisklassen efter att ha bränt mig ett par gånger.

OBH nordica har jag för mig har ett bra rykte på sina knivar och är tydligen testvinnare ochså, och dessutom är dom ganska lika mina Felix knivar vilket ju kan vara trevligt.

Hittade i alla fall http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=1110 så priserna på vissa knivar/set vart ett par hundra lägre.

Är det föresten någon som har testat dom keramiska knivarna?
En kniv som inte blir slö låter ganska lockande ;)

@ros

Skrivet av GodareMat den 20 maj 2008

Jag antar att det är en kockkniv du är ute efter? Själv använder jag Global, inköpt på Järnia. Global är riktigt bra och finns lite här och var, senast såg jag att de numera fanns att få tag på även hos Netto. Om det var ett tillfälligt parti vet jag inte, men det var hyfsat bra priser där...

Vi använder också Globalknivar i olika storlekar. Liten skalkniv, brödkniv, större kniv. Det finns knivar för olika behov.
Global säljer även "slipsten" om man behöver slipa dom. Vi har vissa knivar säkert 7-8 år och är helnöjda.(Y)