Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
I tisdags tog Christian Hellberg från Restaurang Trädgårn i Göteborg hem segern med halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré!
På andra plats kom Paul Svensson från Bon Lloc i Stockholm och på tredje plats Marco Baudone från Operakällaren i Stockholm. Finalen hölls i Eriksbergshallen i Göteborg där åtta finalister deltog. De åtta kockarna skulle på tid – fem timmar – laga en varmrätt baserad på torsk och en street food-rätt, det vill säga ett lunchsnabbmål, bestående av soppa med tillbehör. Rätterna presenterades en efter en för juryn med 15 minuters mellanrum.
Christian Hellbergs street food-rätt var en citron- och körvelsoppa som serverades med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong. Vinnaren Christian Hellberg är 27 år gammal och kommer från Fjällbacka. Han har gått kockskola i Uddevalla och arbetat på flera kända restauranger i Göteborg samt på hotell i Frankrike. Hans styrka som kock är att han har lätt för att samarbeta med andra och behåller lugnet i stressade situationer.
Juryn
Juryns motivering löd: ”Av fantastiska råvaror har vinnaren komponerat en enkel välsmakande festrätt med bra balans samt en intressant street food-rätt i ett bra möte mellan svenskt kök och asiatiska vindar. ” Årets Kock-tävlingen hölls för 18:e gången och för första gången i Göteborg. Juryn bestod totalt av 18 personer med Gert Klötzke som juryns ordförande. En jurygrupp bedömde varmrätten – modern svensk mat – och en jurygrupp bedömde street food-rätten.Svenska mästaren i professionell matlagning erhåller Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj, titeln Årets Kock 2001 samt en studieresa till ett gastronomiskt intressant land.
Maria Dahlquist
2001-02-01
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…