Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det är inte enkelt att gå ner i vikt. Men tänk på att det säkert tog lång tid att lägga på sig de där extra kilona alltså tar det även lång tid att bli av med dem.
Övervikt och fetma är ett folkhälsoproblem som blir allt vanligare. Något fler män än kvinnor verkar vara överviktiga men fler kvinnor är mycket överviktiga eller feta. Övervikt och fetma är klassrelaterade problem och vanligare i socioekonomiskt svaga grupper och bland invandrare. Övervikt och fetma ökar risken för många andra sjukdomar som t.ex. hjärt-kärlsjukdom, diabetes, muskuloskeletala besvär och vissa cancertyper.
– Börja med att äta regelbundet. Ät tre till fyra måltider om dagen ? undvik småätande mellan planerade mål.
– Ät kött, fisk, grönsaker, bönor, rotfrukter och frukt regelbundet (var 3e till 4e tim.), max. 1800-2000 kcal per dygn.
– Försök att äta vanlig mat – undvik märkliga dieter, du kommer inte att må bra eller ha tålamod att fortsätta med dem.
– Ät mat som du tycker om – och prova gärna nya – annars tycker du synd om dig själv och riskerar att tröttna.
– Dra ner på sockret. Det är oftast tomma kalorier och sockerbehovet minskar av sig själv efter ett par veckor.
– Dra ner på fettet men ha inte för bråttom . Låt det gå gradvis så känns det inte som en så stor uppoffring.
– Lär dig laga din favoritmat på fettsnålare sätt. Byt ut grädde, lägg till grönsaker, stek på teflonpanna.
– Börja motionera försiktigt. Tänk på att promenader, simning och cykling är de nyttigaste formerna av motion. Om du aldrig motionerar – börja med en promenad på fem minuter. Tänk på att du även förbränner fett med dammsugning och annan städning!
– Var noga med att se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
– Välj magert kött och färsprodukter, grönsaker och kokt eller pressad potatis.
– Drick minst 2 liter vatten om dagen.
– Var noga med att få tillräckligt med sömn. Är man trött och grinig är det svårare att hålla sig till sina nya vanor.
– Var snäll mot dig själv. Om det går mindre bra en dag så kan nästa dag bli desto bättre.Unna dig något gott eller fint när du har passerat ett delmål.
– Låt detta lång tid att bli av med övervikten. Chansen är då större att du får behålla vikten.
– Ha realistiska mål. Sätt inte en målvikt som innebär att du ska väga som du gjorde när du var tonåring. Se till din vikthistoria och lägg målvikten där du har chans att hålla den utan att behöva svälta.
– Glöm inte att du kanske inte är genetiskt betingad att vara riktigt smal. Titta på din släkt och inse att du kanske har valt fel föräldrar för att vara slank.
– Om något känns fel fysiskt – sluta och kontakta en läkare. Det är viktigt att be om hjälp om det blir för jobbigt.
– Glöm inte bort att leva – här och nu. Ändra inte för mycket i ditt liv på en gång, du kanske inte mår bra av det och då kommer du ändå inte att gå ner i vikt.
Tillagning
Rent kött som steks suger inte upp något fett. Undvik att panera. Stek gärna kotletten med fettranden kvar, men häll bort stekfettet. Skär sedan bort synligt fett.
Maria Dahlquist
2000-09-25
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…