Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Champagne är det nordligaste av Frankrikes vindistrikt, och kanske det mest kända. De två ”huvudstäderna” i området är Epernay och Reims. Bénédiktinermunken Dom Pérignon uppfann inte champagnen. Han tillverkade den inte, han drack den inte ens. Men han framställde fina, lantliga, mousserande viner.
Ordet Champagne kommer från latinets Campania som betyder slätt. Champagne får man genom en andra jäsning i flaskan. Dom Pérignon lär ha uppfunnit konsten att blanda druvor, aldrig viner, och enbart Pinordruvor. Nuförtiden svarar Pinot Noir och Pinot Meunier för tre fjärdedelar och Chardonnay odlas på resterande fjärdedelen. Dessa tre druvor utgör utgångsmaterialet till den mytomspunna drycken från området. Till champagne används alltså både röda och vita druvor. När druvorna pressas placeras de blå druvorna i en speciell press så att den färglösa saften pressas ur utan att färg från skalet följer med.
Vinet som framställs genom jäsning av denna ofärgade must är Blancs de Noir i motsats till Blancs de Blancs som framställs genom pressning av vita Chardonnaydruvor. Druvorna pressas flera gånger. Av 4000 kilo druvor får man 2050 liter must av högsta kvalitet kallad ”cuvée”, 410 liter ”première taille” och 205 liter ”deuxième taille”. Finare champagne görs enbart av cuvée, de två andra används aldrig av seriösa manipulants. Årgångschampagne stannar i källaren i minst tre år.
Området Champagne kan indelas i fem betydande distrikt: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne och Aube. I Champagne finner man idag inte mindre än 5 152 vinodlare (1995), 44 säljande kooperativ och 265 negocianter. För att vara berättigad till appellation måste champagne komma från ett speciellt område, huvudsakligen från departementen Marne och Aube. Då vingårdarna ger druvor av mycket varierande kvalitet har kommunerna klassificerats i procenttal. Nio kommuner i Montagne de Reims och två i Côtes des Blancs betecknas med 100% och är således berättigade att kallas Grand Cru. Premier Cru innebär kommuner betecknade mellan 90%-99%.
Kommande artiklar: Veuve Cliquot, champagneflaskornas namn och mousserande vin, att öppna en champagneflaska samt champagne och mat.
Maria Dahlquist
2000-08-28
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…