Nyheter på hyllan i juni
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Dragon har en stark, pepparaktig smak och italienarna kallar den romantiskt för Dragoncello.
Hacka eller klipp bladen och använd som krydda till stekt kött eller fisk. Dragon passar utmärkt i såser och soppor.
Dragonvinäger gör man genom att lägga hela stjälkar med blad i vinägerflaskan. I vanliga anrättningar bör man inte använda stjälkarna eftersom de har en mycket kraftig och skarp smak.
Det finns 2 sorters dragon: rysk dragon som har grövre blad, en svag och lite gyttjig smak och inte alls så fin och aromatisk som den andra ? fransk dragon, med en stark och tydlig doft och smak.Den franska används bl a till béarnaisesås, kyckling och sallader.
Béarnaisesås (4 port)
150 g smör
1/2 dl vatten
2 1/2 msk dragonvinäger
1 msk finhackad gul lök
1-2 persiljestjälkar
5 krossade hela vitpepparkorn
1 krm torkad dragon
3 äggulor
3/4 msk hackad persilja, salt och cayennepeppar
Skala och finhacka lök, äpple och vitlök. Smält smöret i en kastrull. När smöret tystnat och blivit mycket svagt brynt – tillsätt lök, äpple, vitlök och curry och fräs det på svag värme ca 5 minuter. När curryn fräses med smöret kommer currysmaken bättre fram. Strö över vetemjölet och rör om. Blanda ner vatten och fond och låt såsen koka i ca 5 minuter. Kör såsen i mixer och häll tillbaka den i kastrullen. Runda av såsen med grädde och smaka av den med salt och peppar.
Maria Dahlquist
2000-07-21
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Fn balans mellan syra och frukt. Utmärkt till pizza bianco med sparris, fisktacos med mangosalsa eller en fräsch sallad med getost.
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…