De godaste grillsåserna

Äntligen är det grilldax! Här kommer vi hela sommaren att presentera de godaste grillsåserna, både till kött och fisk och ge grilltips. Recepten sparas givetvis i kokboken. Lämna gärna förslag, du med, i Matprat!Grilla på!

BBQ-sås
2 msk smör
1 liten finhackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
2 msk farinsocker
1 dl rödvin
2 dl tomatketchup
2 msk worchestersås
2 1/2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
Fräs lök och vitlök utan att de tar färg. Pudra över mjöl, farinsocker och rör om. Häll på rödvin, ketchup, worchestersås, vatten och fond. Låt sjuda i 15 min och sila sedan genom en finsmaskig sil till en len och slät sås.

Grilltips!
? Använder du bambuspett (smala träspett) bör dessa ligga i blöt i minst 30 minuter för att inte bli förkolnade eller börja brinna under grillningen.
? Som vid all annan matlagning: läs alltid igenom hela receptet innan du sätter igång. Då förstår du också tanken bakom momentens ordning.
– För att få grönsakerna att sitta fast på spettet och inte snurra runt över glöden, använd 2 blötlagda träspett. Dubbla spett håller garanterat grönsakerna på plats
– Välj briketter om du ska grilla ett större köttstycke, hel fisk eller fågel. Briketter ger jämn värme under en längre tid.
– Briketter tar längre tid att få färdig, ca 30 min.
– Använd träkol för köttskivor, portionsbitar eller kycklingben. Träkolger godare smak och är lättare att tända.

Maria Dahlquist
2001-06-11

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…