En smak av Spanien!

Paëlla, gazpacho, tapas… Spanjorerna gör en massa god mat, idag får du spanska recept! Ett glas Rioja, laga och njut…

Gazpacho Andaluz
En riktig sommarsoppa, som man kan förvara i flera dagar i kylen. Soppan skall inte kokas utan bara mixas ihop och är mycket frisk och god. Den serveras iskall med grönsaker i skålar vid sidan om eller bara crutoner.

4 port
1/2 gurka
6 tomater
1 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 grön paprika
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 liter grönsaksbuljong (färdigblandad)
salt, peppar
ev lite chilipeppar

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills soppan är lagom slät. Skär vitt bröd i tärningar och stek i olivolja. Låt soppan stå kallt en stund, den blir ännu bättre av att stå ett dygn i kylen.

Tortilla española
(1 ganska stor omelett, räcker till 4-5 personer)
5 ägg
2 stora potatisar
1 stor lök
1/2 dl hackad persilja
olivolja
salt och peppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och låt potatisen fritera i oljan. Hacka löken och lägg dem i stekpannan och låt den steka någon minut. Vispa äggen och tillsätt lök- och potatisblandningen. Blanda i persilja, salt och peppar. Låt blandningen ligga i skålen i några minuter. Stek omeletten på medelstark värme, vänd när den nästan har stelnat. Tortillan kan ätas både varm och kall!

Maria Dahlquist
2000-07-20

Mer inspiration

vinkaraff

Tävla om en vinkaraff på 2 liter

För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…

Sofia y Sebastiàn Rosé

Franskt rosé i klassisk stil

Sofia y Sebastián Rosé är en nyhet från södra Frankrike, området som satt standarden för ljusa, friska och matvänliga roséviner. Vinet är gjort i…