Extra julig mat!

Köttbullar, skinka, gröt och lutfisk känns juliga bara man säger namnen. En del kan man göra extra juliga!

Kanelkryddade julköttbullar (4 port)
3/4 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g köttfärs
1 ägg
1 msk riven lök
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
3/4 tsk kanel
1 msk honung
Till stekning: smör

Lägg havregryn och mjölk i en bunke och låt svälla 5 minuter. Tillsätt köttfärs, ägg, lök, kryddor och honung. Blanda väl. Häll upplite kallt vatten i en skål och fukta händerna medan du rullar köttbullarna. Bryn köttbullarna, inte för många åt gången, i en stekpanna med smör. Skaka pannan och vänd köttbullarna så de blir väl brynta runt om. Efterstek dem gärna i mikron eller i en gryta med lite vatten i.

Julbryssel
500 g brysselkål
75 g smör
1 finhackad röd lök
1 tsk fänkålsfrön
1 apelsin
200 g vattenkastanjer

Ta bort fula blad från brysselkålen och koka den 6 minuter i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten så att den behåller sin vackra gröna färg. Låt den rinna av. Smält smöret i en kastrull. Finhacka löken och fräs den tillsammans med fänkålsfrön. Riv av det yttersta av apelsinskalet och tillsätt det. Häll av spadet från vattenkastanjerna och låt dem fräsa med en stund. Pressa i saften av 1/2-1 apelsin. Lägg i brysselkålen och hetta upp.

Maria Dahlquist
2004-12-21

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…