Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Fläskfilé är kanske den mest populära köttbiten i Sverige. Det är en fin köttbit, den magraste och möraste på grisen. Fläskfilé är flexibelt och enkelt att tillaga, och gör sig absolut bäst i sin enkelhet som en god bit stekt eller grillat kött.
En väl tillagad fläskfilé ska vara saftig, mör, och ha en fin stek- eller grillyta. Det första man bör tänka på är att använda sig av en köttbit av god kvalitet. Oavsett hur omsorgsfullt man tillagar sin fläskfilé går det inte att kompensera för en dålig bit kött. Ekologiskt är bokstavligt talat den närmaste vägen till en god köttupplevelse. När man sedan jämför de olika ekologiska fläskfilébitarna i köttdisken bör man välja den med rödast nyans på köttet. Det indikerar att köttet är saftigt.
Väl hemma i köket bör man se till att fläskfilén når rumstemperatur innan man börjar tillaga den. Det viktigaste i beredningen av fläskfilén är att putsa bort den stora senan i ena änden av köttbiten, och även övriga senbitar om sådana finns på köttet. Fettet kan däremot vara kvar då det ger mycket smak. Om man är känslig kan man dock putsa bort det med.
Det går att tillaga fläskfilén på ett par olika sätt. Det mest klassiska är antingen helstekt/grillad, fylld, eller som medaljonger. Det går även att strimla fläskfilén för stekning eller wok, även om en annan billigare bit fläskkött gör sig bättre i detta syfte.
Fläskfilén är en ganska tunn bit kött. Därför kan man steka den i panna enda tills den är klar. För ett riktigt saftigt resultat rekommenderas ändå att man steker den på hög värme någon minut på varje sida för att få en fin stekyta, och sedan kör den i ugnen på ganska låg temperatur. Om du har köpt en bra ekologisk fläskfilé behöver fläskfilén inte ha en innertemperatur som är högre än 65 grader. Då kommer den vara lätt rosa inuti och riktigt saftig. Om man använder sig av en termometer bör man ta ut fläskfilén när dess innertemperatur är strax under 65 grader. När fläskfilén sedan är ute ur ugnen behöver den vila ett par minuter. Under den tiden stiger innertemperaturen ytterligare ett par grader och fläskfilén blir färdiglagad. Eventuella bakterier i köttet försvinner dock först vid en något högre temperatur. Om köttbiten är av något mer tveksam kvalitet bör den den tillagas tills dessa att den når 72 grader i innertemperatur.
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…