Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Från vår kokbok kommer dessa mycket bra grönsaksrecept.
Grönsakscouscous
5 dl couscous
5 dl hönsbuljong
200 g sockerärter
300 g färska champinjoner
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
1 purjolök
2 msk smör
1 tsk sambal oelek
Lägg couscousgrynen i en skål. Koka upp buljongen. Häll den över couscousen och låt svälla i 15 minuter. Rensa sockerärterna. Lägg dem i 1 minut i lättsaltat kokande vatten. Häll över i durkslag och spola med kallt vatten. Skär varje sockerärta i 3 bitar. Skiva champinjonerna och tärna paprikan. Skär det vita på purjolöken i tunna skivor.Hetta upp smöret i en panna. Fräs svamp, paprika och lök i några minuter. Blanda i sambal oelek. Vänd försiktigt ihop couscousen med grönsaksfräset och sockerärterna och låt allt bli genomvarmt.
Grönsaksragu
1/2 rödlök
100 g gröna bönor
3 stjälkar blekselleri
1 liten röd paprika
1 liten zucchini
2 tomater eller 8 cocktailtomater
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
1/2 citron
färsk basilika
Skär rödlöken i skivor eller tunna klyftor. Skölj och rensa bönorna. Dela zucchinin på längden och skär i tjocka skivor. Skär sellerin i 3 centimeter breda bitar. Strimla paprikan grovt. Skär tomaterna i klyftor eller cocktailtomaterna i halvor. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Fräs lök, bönor, zucchini och selleri i några minuter.Tillsätt paprika och tomater och stek i ytterligare 4-5 minuter. När grönsakerna börjar mjukna men fortfarande har lite spänst kvar kryddar du med salt och peppar och lite pressad citron. Riv några blad färsk basilika grovt och strö över ragun.
Maria Dahlquist
2000-08-24
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…