Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
En grön och mättande rätt, till lunch eller som förrätt före en huvudrätt på grillat kött med örtkryddor och citron. Laga salladen när den första nypotatisen har kommit. Getostens syrlighet och de små potatisarnas mjälla smak är en oslagbar kombination.
Ljummen sallad på grönsaker och getost
250 g nypotatis
1 späd zucchini, ca 100 g
250 g vårlök
150 g grön sparris
250 g getost (chèvre)
Dressing:
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt & nymald svartpeppar
Skrubba potatisen. Koka den i cirka 15 minuter. Klyv zucchinin på längden. Skär zucchinin, vårlöken och sparrisen diagonalt i ungefär lika stora bitar. Lägg i kokande lättsaltat vatten i 2-3 minuter.
Häll i durkslag och låt rinna av ordentligt. Låt även potatisen rinna av. Dela potatisen i mindre bitar om den inte är mycket späd. Lägg grönsaker och potatis i en skål. Skär bort kanterna på getosten och smula den grovt. Blanda osten med allt i skålen. Skaka ihop dressingen och häll över salladen.
Salladen är god alldeles nygjord och lite ljummen, men också avsvalnad efter någon timme i rumstemperatur. Servera med ljust bröd.
Ljummen sallad med kycklingfilé och ruccola
Det här är en spännande rätt. Ruccolasalladen mjuknar av den varma pastan och filén och blir alltså avsiktligt lite hängig. Värmen förhöjer nämligen den aromatiska och lite nötiga smaken hos bladen. Drick ett glas rosévin till en varm sommarkväll.
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
4 msk finhackad slätbladig
persilja
2 tsk rivet citronskal
300 g spaghetti
400 g kycklingfilé
2 msk olivolja
4 msk torrt vitt vin
1/2 msk balsamvinäger
7 dl ruccolasallad
salt & svartpeppar
Finhacka vitlöken. Blanda den i en stor skål med 2 matskedar olivolja, persilja, rivet citronskal, lite salt och nymald svartpeppar. Koka spaghettin. Fortsätt under tiden med kycklingfilén. Skär den i strimlor. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna. Bryn kycklingbitarna runt om. Häll på vin och balsamvinäger. Låt vätskan koka in helt. Krydda med salt och peppar. Håll varmt.
Låt spaghettin rinna av ordentligt i ett durkslag. Lägg den, kycklingfilén och ruccolasalladen i skålen med citronoljan. Blanda försiktigt. Smaka av med salt och svartpeppar.Servera genast med ljust bröd.
Maria Dahlquist
2000-07-04
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…