Gott av julskinkan

Julskinka är jättegott, men inte varje dag. Vad göra med alla skinkrester? Sallad, toast och pizza är vanliga förslag här får du ett par andra!

Wokad julskinka med nudlar
3 dl strimlad julskinka
1 paket äggnudlar
2 finskivade vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1,5 msk riven färsk ingefära
1 stor morot
2 rödlökar
2 msk matolja
2 msk sirap
4 msk soja
4 msk vinäger

Koka nudlarna. Dela chilin och ta bort kärnorna och mellanväggarna. Var försiktigt med att inte peta dig i ögonen efter du har skalat chili. Skala och strimla moroten och skär löken i tunna klyftor. Hetta upp oljan, lägg i chili, vitlök och ingefära. Tillsätt morötterna och löken och låt det fräsa. Blanda i skinkan och häll på sirap, soja och vinäger. Tillsätt sist de kokta nudlarna.

Ost- & skinkpaj
Pajdeg:
50 g smör
1 dl kesella mager
3 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl strimlad julskinka
2,5 dl grovt riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm svartpeppar

Börja med pajdegen. Blanda smör, kesella och mjöl till en fin deg. Låt den vila 1 timme i kyl. Kavla ut den och tryck ner i en pajform och nagga den med en gaffel. Sätt ugnenpå 200 grader. Fördela skinka och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjöl och svartpeppar och häll över. Grädda pajen gyllenbrun ca 40 minuter.

Maria Dahlquist
2004-12-25

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…