Tävla om Le Creuset ugnsform 2-pack
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…
Rödbetor finns hela året. Nyskördade med blast finns endast juni-augusti. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Visste du att det även finns Gulbeta och Polkagrisrödbeta?
Rödbetor säljs under sommaren i knippen med blast. Det är små, nyskördade betor som kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med litet smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar.
Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i soppor och köttgrytor. Rödbetor med blast är känsliga för uttorknig och bör konsumeras snabbt. De förvaras kallt, +2-4°.
Tillagning
Små, nyskördade rödbetor kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med litet smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar. Rödbetorna skalas efter kokning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i grytor och soppor.
Hållbarhet och förvaring:
– 6 månader vid 4°C.
– ca 10 dagar vid 20°C.
– Ideal förvaring vid 3-4°C och 95-100% relativ fuktighet.
Maria Dahlquist
2001-02-19
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…
1. Hallo-wine Ett riktigt snyggt och passande inslag till Halloweenfesten är att förvandla en pumpa till en vinboxhållare. Skär av toppen och gröp ur…
Här tipsar vi om fem röda viner som har fått ett nytt lägre pris. Passar extra bra till höstens alla goda grytor och långkok.
Här tipsar vi om en rioja i ”världsklass” och en chardonnay med finess från kvinnliga pionjärer.
Tre enkla tips till dig som är nyfiken på att testa vin i mer hållbara förpackningar.
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!