Gott med rödbetor

Rödbetor finns hela året. Nyskördade med blast finns endast juni-augusti. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Visste du att det även finns Gulbeta och Polkagrisrödbeta?
Rödbetor säljs under sommaren i knippen med blast. Det är små, nyskördade betor som kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med litet smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar.
Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i soppor och köttgrytor. Rödbetor med blast är känsliga för uttorknig och bör konsumeras snabbt. De förvaras kallt, +2-4°.

Tillagning
Små, nyskördade rödbetor kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med litet smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar. Rödbetorna skalas efter kokning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i grytor och soppor.

Hållbarhet och förvaring:
– 6 månader vid 4°C.
– ca 10 dagar vid 20°C.
– Ideal förvaring vid 3-4°C och 95-100% relativ fuktighet.

Maria Dahlquist
2001-02-19

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…