Gratinerad aubergine

En urgröpt aubergine fylls med en sås gjord av fruktköttet, lök och tomater, och ostgratineras sen i ugnen. Med paprikasallad är det en härlig måltid.

Ingredienser:
2 mellanstora auberginer
grovt salt
1 lök
2 msk. olivolja
5 mogna tomater
2 msk. tomatpuré
1 msk. basilika
salt och peppar
50 g riven parmesanost
färsk basilika
100 g riven mozzarella

Paprikasallad:
3 paprikor
1 salladslök
2 vitlöksklyftor
150 g fetaost

Dressing:
4 msk. olivolja
2 msk. vinäger
1 tsk. senap
1 tsk. honung
salt och peppar

Tillbehör: bröd

Tillagning:
Skär stjälken av auberginerna och halvera dem på längden. Gröp ur skalen, spara fruktköttet och strö insidan med salt. Låt ligga i 20 min.
Skär lätt i tomaterna, doppa dem i kokande vatten, och ta upp när skinnet börjar lossa. Dra av skinnet och hacka tomaterna grovt.
Hacka löken och fräs i oljan. Tillsätt hackat auberginekött, tomater, tomatpuré och torkad basilika. Koka ihop grönsakerna till en tjock sås och smaksätt med salt och peppar.
Skölj och torka aubergineskalen noga och ställ i en smord, ugnssäker form.
Slå såsen i skalen och strö riven parmesanost över. Baka auberginerna i 200 grader i 15 min. Strö över färsk basilika och mozzarellaost och baka ytterligare 15 min., tills osten är smält.
Paprikasallad: Skär paprikan i tunna strimlor. Finhacka lök och vitlök, och rör löken med paprikan och fetaost skuren i tärningar. Rör ihop ingredienserna till dressingen, och slå den över salladen.

Henrik
2005-10-03

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…