Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Havskräftan kallas även kejsarhummer eller norsk hummer. Den påminner till utseendet om hummer men är smalare och ljusare i färgen.
Rent gastronomiskt är den mer lik insjökräftan eftersom den tillagas på samma sätt. Den förekommer längs hela västkusten och lever på leriga bottnar på 20-200 meters djup. Den finns att tillgå alla månader eftersom de fiskas året om.
Man skiljer mellan bur- & trålfångade havskräftor. De bästa och dyraste är de som fångats i bur men de billigare trålade havskräftorna är vanligare. Minsta tillåtna storlek är 13 cm men oftast är de omkring 20 cm från stjärtspetsen till pannan. De kokas i saltat vatten 3-5 minuter eller med lite socker och massor av krondill. Låt dem svalna i lagen. Havskräftor är mycket vinvänliga och har en mjuk sötma som harmonierar fint med friska och fruktiga viner som Riesling och Chardonnay från medelvarma regioner.
Gratinerade havskräftor (6 halvor per person))
12 stora havskräftor
250 gr ädelost
2 dl crème fraiche
2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor.1 knippe persilja (helst bladpersilja)
salt & peppar
Sätt ugnen på 250°, gärna med övervärme om det finns. Mixa ädelosten, creme fraiche och olivoljan. Blanda i hackad persilja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Dela havskräftorna,slå gärna sönder skalet på klorna så blir det lättare att öppna dem. Lägg kräftorna i en ugnsfast form häll mixen över kräftorna (lägg gärna att mixen över stjärtarna). Låt kräftorna stå inne i ugnen i 12-15 min.
Maria Dahlquist
2000-09-08
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…