Japanska matord

Tempura, gari, miso, yakitori… Vi har fått en del nya ord i vårt matspråk. Kan du dem? Skriv ut och spara!
Daikon: Stor vit rädisa, rättika, som ofta används i Japan. Serveras riven eller skuren i tunna skivor som garnering eller inlagd i en blandning av socker och sojasås. Finns färsk eller paketerad i ättikslag.
Dashi: Basbuljong, gjord på tång och torkad bonito (en fisk). Finns paketerad – grynmald eller flagad – endast hett vatten behöver hällas på för att tillaga buljongen.
Fisksås: bereds av fisk eller räkor som får jäsa i solen. Den har en stark smak som tunnas ut, när såsen kokas med andra ingredienser.
Gari: Inlagd ingefära är färsk, tunt skivad ingefärsrot, inlagd i vatten, vinäger och salt. Används i risrätter och som garnering. En bra ”gomrensare”med en mycket skarp smak. Ett måste till sushi.
Hoisinsås: görs av soja, bönor, vitlök, socker och kryddor. Används som dipsås till kött och fågel.
Mirin: En mild sorts sake med låg alkoholhalt, ett risvin för matlagning som ger sötma åt såser, grillade rätter och glasyrer.
Miso: Jäst pasta av sojabönor, en huvudingrediens i den japanska kosten. Finns i många varianter som ljusbrun , röd, brun, gul och vit var och en olika till smak och konsistens. Används i soppor, såser, marinader och dipsåser.
Nori: Det vanligaste sorten torkat sjögräs och finns att få i plattor eller i riven form, naturlig eller ugnsrostad (som gör den smakrikare). Om man dessutom rostar den snabbt över öppen eld, känns norin friskare och får en nötliknande smak.
Ostronsås: är en kinesisk sås gjord på soja, ostron och musslor, som har en kraftig, salt smak. Den används med måtta som krydda i kött- och fiskrätter.
Risvinäger: En mild, söt, delikat smaksatt vinäger gjord på vinäger, socker och salt och används bland annat till att smaksätta ris.
Sake: Risvin, finns såväl för matlagning som för att drickas. Matlagningssake har lägre alkoholhalt.
Sashimi: tunna skivor av valfri fisk t.ex. lax, tonfisk, piggvar.
Sesamfrön: Svarta och vita sesamfrön används i japansk och koreansk matlagning. De runda och färdigkryddade fröna kan köpas rostade och kan även malas före användning.
Soja: Japansk soja skiljer sig i smak från den kinesiska. Lättast att hitta är tamari, som brukar finnas i hälsokostbutiker. Mycket lättare och sötare än kinesisk sojasås. Den är inte konserverad, så håll den kyld när den har öppnats.
Sukiyaki: Kött & grönsaker som kokas i en sås av soya och sake vid bordet.
Sweet hot chilisauce: en söt, stark sås gjord på chilipeppar, vitlök, socker, salt och ättikssyra. Den används som krydda eller dipsås till kyckling, kött, fisk och skaldjur.
Tempura: Friterade grönsaker & skaldjur som doppas i soyasås.
Tofu: Mjölkvit massa av sojabönor. Finns i mycket hårda eller silkesmjuka block. Med sin diskreta smak, absorberar tofun smakerna av kryddor och såser. En utomordentlig proteinkälla.
Yakiniku: Tunna köttbitar som grillas vid bordet & doppas i en sås.
Yakitori: Sött kycklingspett med en sås på saké (uttalas sacke med betoning på a:et), sojasås, mirin och socker.
Wasabi: En skarp pasta gjord av wasabiplantan (pepparrot). Finns färdigblandad på tub eller i pulverform som blandas med vatten.

Maria Dahlquist
2005-01-11

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…