Nyheter på hyllan i juni
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Passa på att lära dig nya jultraditioner av vänner från andra länder eller svenskar som bott utomlands en period. Det är oftast väldigt trevligt att ”mixa” det typiskt svenska julbordet med lite nya detaljer.
I många länder firar man inte på julafton, utan har istället juldagen som den ”stora”dagen, då även barnen får presenter, kanske rentav av Santa Claus eller så.
Som jag antytt tidigare är det vanligt i många länder att man äter en kalkonmiddag på julen. Stek den gärna i stekpåse i ugnen, så bevaras köttsaften väl och blir till god sås, samtidigt som man slipper skura ugnen efteråt. Gör en mustig sås på skyn, med lite hjälp ev mjöl och en skvätt grädde eftersom det är fest. Kokt brysselkål , potatis och gelé hör till.
I Italien är det självklart att en Pannatone pryder julbordet. Det är en fruktig typ av sockerkaka som äts både som dessert och som kaka till kaffet. Hittar du inget exakt Pannatonerecept så gör en sockerkaka och smaksätt den med russin och torkad frukt av olika slag och pröva dig fram. Egentligen använder man jäst i ursprungsrecepten, men det kräver ju lite längre tid.
Många av de typiskt svenska julkryddorna är ju egentligen inte så typsikt svenska. Jag tänker då på b la kanel, kardemumma, nejlika och ingefära, för att inte tala om saffran. Det är i alla fall inga kryddor som växer på våra breddgrader, men eftersom vi länge importerat dem har de ändå blivit så typiska för oss. En härlig cross-cookingmix tycker jag!
Matklubben
2004-12-17
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Fn balans mellan syra och frukt. Utmärkt till pizza bianco med sparris, fisktacos med mangosalsa eller en fräsch sallad med getost.
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…