Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
En fin hösträtt med svenska smaker. Kalvköttbullarna är fyllda med ättiksgurka. Servera med fint potatismos och en purjolök-timjansås.
Ingredienser:
Köttbullar (20 styck):
500 g kalvfärs
1 lök
4 vitlöksklyftor
10 små ättiksgurkor
2 ägg
50 g skorpsmulor
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk. oregano
2 tsk. Dijonsenap
salt och peppar
smör till stekning
Potatis:
1 1/2 kg stora potatisar
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl kokspad
1 tsk. riven muskotnöt
salt och peppar
Purjolök-timjansås:
2 purjolökar
1 tsk. timjan
15 g smör
1 tsk. honung
1 tsk. vitvinsvinäger
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 msk. maizena
1 dl filmjölk
salt och peppar
Tillagning:
Köttbullar:
Hacka lök och vitlök. Skär ättiksgurkan i små bitar och rör den i färsen tillsammans med övriga ingredienser. Smält smöret på en stekpanna och forma köttbullar av färsen. Bryn köttbullarna ca. 2 min., skruva ner till medelvärme och stek köttbullarna tills de är genomstekta.
Potatismos:
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka potatisen i rikligt med vatten, tills den är mjuk. Sila bort kokspadet och spara det.Vispa potatisen med en elvisp. Tillsätt kokande mjölk och kokvatten tills moset har en jämn konsistens. Smaksätt potatismoset med muskotnöt, salt och peppar.
Sås:
Skiva purjolöken tunnt, skölj och låt rinna av i en sil. Fräs purjolök och timjan i smör tills purjolöken är mjuk. Tillsätt honung och vinäger och koka upp. Tillsätt buljongen och koka ungefär 5 min. Rör ihop maizena och filmjölk och rör ner i såsen. Koka såsen i 3-5 min. på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.
Henrik
2005-10-13
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…