Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Jag har inga statistiska belägg men ändå en mycket stark känsla av att konsumtionen av vetebullar ökar under sommaren. Sjön suger ju, sägs det och på stranden slinker de lätt ner.
Här gör du 2 sorter av sammagrunddeg så är risken minimal att du hinner tröttna. Med vit sirap i degen blir den lite saftigare och smidigare.
Till 50 bullar behövs
125 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vit sirap
14-16 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
3 tsk mald kanel
1/2 dl strösocker
2 msk pärlsocker
1 ägg
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke eller assistentskål, häll över degspadet och rör om så att jästen löses. Tillsätt salt, sirap och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under handduk ca 30 min. Tag upp och arbeta degen blank och smidig. Dela i 2 lika stora delar och rulla ut till 2 längder. Dela ena delen i 25 lika stora bitar och rulla till bullar. Lägg på plåt. Kavla ut den andra delen och bred samt strö på fyllningen. Skär i 25 lika stora bitar och lägg i bullformar, som placerats på plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla båda sorterna med uppvispat ägg. Strö pärlsocker på ”snurrorna” och baka i mitten av ugnen på 225 grader cirka 6-10-min.
Margareta Schildt-Landgren
2000-08-08
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…