Lasagne

En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit sedan sjuttiotalet är lasagnen. Rätten har dock rötter mycket tidigare än så, redan på 1300-talet skrevs recept till en pasta och osträtt i lager som påminner mycket om vår klassiska lasagne. Loseyn kallades den, inte helt olikt? I sin nuvarande form innehåller en klassisk lasagne utöver pastaplattorna och osten även köttfärssås och béchamelsås som varvas för att sedan bakas i ugn. Lasagnen är en enkel rätt att tillreda men tar oftast lite tid. Den kan med fördel tillagas en dag innan den ska ätas och sedan värmas upp. Lasagne uppskattas av alla åldrar och passar därför utmärkt som familjemiddag.

Pastaplattorna som används till en lasagne kan köpas antingen torkade eller färska. De är oftast neutralt gula men det går även att hitta gröna med smak av spenat. De vanligaste lasagneplattorna består av vete, ägg och vatten. Det går att finna äggfria och glutenfria lasagneplattor om hellre föredrar det. Då är vetet ersatt med till exempel bovete. Béchamelsåsen som hör till den klassiska lasagnen kallas ibland även för vit fransk sås. Denna sås tillagas med mjöl, smör och mjölk. I italiensk matlagning smaksätts den ofta med muskot vilket ger lite mer dimension till såsen som annars kan uppfattas som lite väl enkel. Köttfärssåsen tillreder du efter eget tycke, men de vanligaste ingredienserna är nöt- eller blandfärs, tomat och lök. Utöver det kan det vara gott att tillsätta grädde, champinjoner eller rivna morötter i köttfärssåsen. När du lagt samman lasagnens alla lager avslutar du med ett lager riven ost, helst parmesan, som får bilda en gyllene skorpa när rätten bakas i ugnen.

Lasagne kan varieras på många sätt. Den som tycker att béchamelsåsen är tråkig kan ersätta den med ett lager keso eller crème fraîche. Köttfärsen som oftast är nöt kan göras på lammfärs kryddad med vitlök och rosmarin för en riktigt lyxig lasagne. Det går också bra att göra en lasagne med kyckling istället för kött. Naturligtvis finns även oändliga många sätt att göra en vegetarisk lasagne där quornfärs är det alternativet som kommer närmast originalet. Många köttätare tycker till och med att quornfärsen är godare än vanlig köttfärs till lasagne. Prova att bjuda hela familjen på quornfärslasagne nästa gång istället för att laga specialmat åt vegetarianerna.

Vill du göra en lite nyttigare lasagne är det en höjdare att låta ett lager bestå av spenat. Då får du en extra saftig lasagne med goda smaker. Att dryga ut köttfärsen med rivna morötter ger samma effekt och är också ett bra sätt att göra lasagnen lite billigare. Även kålrot och rotselleri kan användas för att göra köttfärsen extra saftig och dryg.

Ska du bjuda på lasagne när vännerna kommer över på middag känns det speciellt festligt att tillaga lasagne i portionsformar och duka fram en till varje gäst. Om någon av gästerna avviker i kostvanor blir detta också ett fint sätt att få alla att känna sig inkluderade i måltiden. Har du ont om tid innan bjudningen är lasagne en bra rätt att bjuda på då den kan tillagas dagen innan och värmas upp när det är dags att äta. Vilket är ditt bästa lasagnerecept?

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…