Lax, lax, lax

Vi är bortskämda med lax här i Sverige och är nästan trötta på den underbara fisken ibland. På andra ställen i världen är det en mycket dyrbar delikatess som man endast unnar sig ett par gånger om året. Mitt favoritrecept är däremot japanskt!
Lax är verkligen en tacksam fisk. Den gravas, röks, grillas, halstras, steks eller kokas. I skivor, kotletter, tärningar eller på spett. Den gör sig utmärkt i pajer, i crêpes, i omeletter, inbakad, i sallad eller i sushi. Den passar på fördelsedagar, till lunch, på bröllop, på buffeer…
Men av alla ovan nämnda varianter och tillagningssätt är den absoluta favoriten lax i Teriyakimarinad. Äter vi normalt 150 g per lax per person hemma hos oss äter vi ca 250 g var när den serveras à la Teriyaki…

Marinad
4 msk sesamfrön
2 msk strösocker
1 1/2 dl japansk soja
1 1/2 dl sake
2 dl mirin eller 1 1/2 dl vitt vin + 1 msk strösocker

Sätt ugnen på 250 grader och lägg sesam fröna i en ugnsfast form.Rosta ca 5 min till de fått gyllene färg. Passa väl, de bränns lätt.Blanda samman socker, soja, sake och mirin, samt sesamfrön i enskål. Lägg färsk lax i en form och pensla med marinaden. Krydda med hackad koriander och syltad ingefära. Grilla, halstra eller ugnsstek laxen en kort stund. Servera med jasminris, marinerade böngroddar i sesamolja eller wokade bönor.

Maria Dahlquist
2003-11

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…