Nyheter på hyllan i juni
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
I min familj fikar vi mer på semestern än vad vi gör resten av året, eftersom vi är lediga tillsammans. Vi gör gärna en god fruktpaj, som funkar både till kaffet och som en dessert. Eventuella rester kan ibland få åka med till stranden nästa dag.
Knepet är först och främst en god pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Kör rumsvarmt smör och socker i en matberedare med kniven isatt. Knäck i ägget, tillsätt bakpulvret och häll i mjölet lite i taget tills degen släpper skålens kant.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant och ställ kallt medan fyllningen förbereds. Ställ sedan in det tomma pajskalet att förgräddas 10 min.
Den här fyllningen kan du använda till olika bärsorter som till exempel hallon, jordgubbar och blåbär.
Fyllning:
2 dl crème fraiche
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
500 g bär
Blanda samman crème fraiche, socker, ägg och vaniljsocker till en smet. Häll smeten i det gräddade skalet och sätt in i ugnen 30 min. Lägg över aluminiumfolie om pajen blir för mörk.
God som den är, gärna lite ljummen men inte alls dum med glass eller vispad grädde till heller!
Margareta Schildt-Landgren
2000-07-17
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Fn balans mellan syra och frukt. Utmärkt till pizza bianco med sparris, fisktacos med mangosalsa eller en fräsch sallad med getost.
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…