Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Jag är egentligen en utpräglad sommarmänniska som njuter av värmen och de ljusa kvällarna. Det som ändå kan fresta mig på hösten är möjligheten att laga grytor och gärna dricka ett gott glas vin till. Det är liksom höstens höjdpunkter.
Innehållet i grytan kan variera från kött, gärna viltkött till fisk och massor av grönsaker. Ibland gör jag dem helt vegetariska och använder höstens fina rotfrukter. Vid tillagning av de flesta köttgrytor startar man med att bryna köttbitarna i lite fett. Därefter platsar lite eventuell lök och sedan tillsätts grönsakerna finfördelade eller hackade allt eftersom de har koktid. Det vill säga att man förstås lägger i de grönsaker med längst koktid först.
Så fyller man på med vätska, förslagsvis vatten, buljong öl eller dylikt. Krydda och lägg på lock och koka på svag värme tills köttet blivit mört och grönsakerna precis mjuka. Koktiden beror främst på vad det är för köttdel man valt. Skall bog eller bringa koka klart så tar det givetvis längre tid än om man använder filé t ill exempel. Red eventuellt av med lite mjöl, utört i kallt vatten eller en skvätt grädde. Koka 5 min och grytan är klar.
Kokt dillkött är också ett exempel på en gryta. Där bryner man inte ens köttet, utan kokar det med vatten, kryddor, morot och lök. Jätteenkelt och gott. Vanligtvis använder man kalv- eller lammkött och koktiden är ca 1-1,5 timme. Varefter köttet skäres i bitar. Det kan verka omständigt, men maten ”lagar sig själv” och under tiden kan man ju gör annat. Dillkött brukar man reda av med en äggula utrörd i några matskedar grädde och lite av buljongen. Den strilas sakta i resterande buljong och får sedan inte koka för då skär såsen sig. Skvätt till sist i lite ättika eller vitvinsvinäger för att få syrlighet.
Fiskgrytorna grundar sig på fiskbuljong, samt olika sorters fiskar och skaldjur. Tänk på att inte koka på för hög värme och under för lång tid, för då smular sig fisken och skaldjuren blir sega. Lägg i grönsaker efter tycke och smak eller vad som finns för säsongen.
För grönsaksgrytor gäller samma sak som för de andra; välj råvaror efter säsong. Lägg dem i grytan efterhand som koktiden för råvaran minskar och välj själv om det skall vara en redd eller oredd gryta, med eller utan grädde. Krydda med olika sorters kryddor, samt gärma med örter. Skvätt i lite vin om du vill och finn ut din egen gryta för mörka höstkvällar.
Matklubben
2003-10-10
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…