Ölguide A-M

Vad är egentligen vad i öldjungeln? Ölmässan har ju precis gått av stapeln och det känns därför aktuellt att fräscha upp lite av det vi lärde oss på mässan. Här kommer en liten guide till öl..

Ale: Överjäst öl som lagras varmt.
Altbier: En tysk ale som förknippas med Düsseldorf.
Barley wine: Stark ale, den starkaste ölsorten i ett engelskt bryggeri.
Bitter: Den klassiska engelska fatversionen av pale ale.
Bock: En tysk lager som bryggs en viss period på året, oftast under fastan.
Dunkel: tysk mörk lager.
Eisbock: Bayersk lager i vilket vattnet i ölet fryses och avlägsnas för att öka alkoholstyrkan.
Export: En premium ale eller lager som säljs utanför tillverkningsorten.
Fatlagrat öl: Fatöl som efterjäses på fatet.
Flasklagrad öl: Ale som undergår en andra jäsning i flaskan och som avsätter en jästavlagring.
Hefe: Tyska för jäst.
India Pale ale: Klassiskt engelst öl vars berömmelse utgår från Burton-on-Trent varifrån det exporterade till kolonierna.
Kölsch: Gyllene, överjöäst öl som görs i Köln.
Lager: Benämning hämtad från det tyska ordet för lagring.
Lambic: Belgisk öl jäst med vildgäst.
Maibock: Starkt tyskt öl som bryggs på våren.
Märzen: Bayerskt lager som bryggs i mars och lagras till oktoberfesten.
Mil: engelsk benämning på ale med lite humle, bryggt på mörk malt. På flaska kallas det brown ale.
Münchener: Klassisk lager från München.

Matklubbent
2004-10-08

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…