Nyheter på hyllan i juni
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Vad är egentligen vad i öldjungeln? Passa på att plugga lite specialkunskaper inför den stundande kräftskivan!
Old Ale: Benäming på öl som lagrats minst 1 år. Även benämnd stale, avslagen, ingick i de första porterblandningarna. Görs som säsongsbunden eller strong ale.
Pale ale: Mindre tungt humlad variant av India, numera bitter som flaska i England.
Pilsner: Lageröl med ursprung i Pilsen. Ofta missbrukad beteckning som numera står för bryggeriets premium lager.
Porter: Mörkt, tungt humlat öl som började göras i England i slutet av 1700-talet.
Rauchbier: Bayersk specialitet gjord på malt som rökts över öppen eld.
Schwarzbier: Tyska för svart öl, en mörk lager som bryggs i Bayern och Thüringen.
Scotch: Stark, maltig ale som ursprungligen bryggdes i Skottland och såldes till England och Beneluxländerna Steam Beer: Specialitet för San Francisco. Ett hybridöl bryggt vid ale-temperatur men med lagerjäst.
Stout: Historisk benämning på den starkaste eller kraftigaste sortens porter men är numera en egen typ.
Trappistöl: Flasklagrad ale som bryggs av munkar i Belgien och Holland.
Vienna: Österrikisk, numera sällsynt lagertyp som bryggs på den röda wienermalten.
Maria Dahlquist
2000-08-09
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Fn balans mellan syra och frukt. Utmärkt till pizza bianco med sparris, fisktacos med mangosalsa eller en fräsch sallad med getost.
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…