Olivkaka

Olivkakan är en specialitet från franska Atlantkusten. Till kakan dricks Pineau de Charantes som även finns att köpa i Sverige.

Olivkaka
4 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
4 stora ägg
1 dl matolja
1 dl vitt vin
1/4 dl torr vermouth
150 g riven ost
200 g rökt sidfläsk
200 g urtkärnade gröna oliver

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vetemjöl och bakpulver väl. Tillsätt ägg, olja, vin, vermouth och ost. Strimla fläsket och blanda det i smeten tillsammans med oliverna. Smörj en avlång form, häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna innan den skivas tunt. Förvara den i kyl.

Morotsbröd
5 dl mjöl
1 pkt jäst
2 msk olja
2 tsk salt
2 msk sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl mjöl

Lös jästen i fingervarm mjölk. Blanda resterande ingredienser, tillsätt därefter mjölkblandningen. Knåda ihop. Tillsätt eventuellt mer mjöl (beroende på hur saftiga morötterna är) tills degen blir smidig. Låtjäsa i 20 min. Baka ut dem till 3 längder på en plåt. Baka dem i 225 grader i mitten av ugnen i 20 min.

M Dahlquist
2004-04-13

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…