Nyheter på hyllan i juni
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Paella, Spaniens nationalrätt, är egentligen namnet på den låga panna som man lagar denna rätt i. Rätten kommer från Valencia från början, men man äter den i hela Spanien.
10 port
1 dl olivolja
2 styckade kycklingar
1 pkt bacon, i mindre bitar
2 chorizokorvar i bitar
4-5 gula lökar
6 klyftor vitlök
1 burk hela tomater
6 dl ris
ev 1 pkt saffran
minst 1 liter vatten
1 lagerblad
2-3 tsk timjan
2 buljongtärningar (höns eller fisk)
salt och peppar
500 gr räkor med skal
1 påse musslor med skal
ev några havskräftor
svarta oliver med kärnor
1 citron i klyftor
Stek kycklingen runt om i en större gryta eller panna. Stek baconbitar och korvarna och lägg dem tillsammans med kycklingen. Häll på mer olivolja om det behövs och lägg i den hackade löken och vitlöken i grytan, sänk värmen och slå i riset som skall fräsa en stund. Lägg sedan i tomaterna, saffran, buljongtärningar och kryddor och späd hela tiden med vattnet. Grytan skall hela tiden vara simmig. Stek under tiden de hela räkorna med skal i en annan panna, pressa gärna över lite vitlök, det doftar så gott.
Värm upp musslorna i sitt eget spad i en annan gryta. När grytan med riset har kokat i ca 15 minuter är det dags att lägga tillbaka kycklingen, baconet och korvarna och låta dessa koka med och dela med sig av sin smak. Låt allt småputtra ca 10-15 minuter. Servera i en vid gryta och garnerna med räkor, musslor, havskräftor, oliver och citronklyftor. Servera med vitt bröd och ett riktigt tungt spanskt vin.
Maria Dahlquist
2000-07-20
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Fn balans mellan syra och frukt. Utmärkt till pizza bianco med sparris, fisktacos med mangosalsa eller en fräsch sallad med getost.
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…