Pesto

Pesto är den där gröna såsen som är så god i sallader, på pasta eller på nästan vad som helst.

Som mycket annat gott kommer den från Italien, närmare bestämt från Ligurien i norra Italien och mer specifikt staden Genova. Den klassiska pesto genovese görs på basilika, vitlök, pinjenötter, olivolja och parmensanost som hackas tillsammans.

Pesto används ofta på bröd eller i pasta, men fungerar på nästan allt. Omelett med pesto eller en pestoblandad sallad är underbara kombinationer.

Basilikan kan bytas ut mot nästan vad som helst: soltorkade tomater, ruccola, koriander eller morot. Här följer ett recept på en pestosås som passar bra som pastasås, i hamburgare, i sandwich och som dipsås.

Ingredienser:
50 g pinjenötter eller skållade mandlar
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 dl olivolja
saften av 1/2 citron
salt och peppar

Tillagning:
Rosta pinjenötter eller mandlar i en torr kastrull tillsammans med finhackad chili. Hacka vitlök och häll alla ingredienser i en matberedare. Kör tills det blir en mjuk puré, och smaksätt med salt och peppar.

Henrik
2005-10-04

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…