Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Inga fiskpinnar utan potatismos till! Det håller säkert många svenskar med om. Potatismoset är en anrättning som ”hör till” vissa av våra klassiska svenska maträtter. Stekt strömming är en av dem, köttbullar med lingonsylt likaså. Vi kan nog lugnt konstatera att potatismoset inte löper någon risk att försvinna. Tvärtom hyllar vi vårt potatismos så som engelsmännen hyllar sin rätt ”mushy peas”. Det hör helt enkelt till. Här på Matklubben.se vill hylla denna favorit genom att sprida våra bästa recept på potatismos. För det duger inte att komma släpande med något pulvermos här inte. Hemlagat ska det vara för att bli riktigt gott. Det är både lätt och går snabbt att göra!
För att få till ett riktigt bra potatismos ska du välja en mjölig potatissort. Om potatisen är för fast blir den svår att mosa. Ett potatismos stöts för hand med potatisstöt för att bli riktigt bra. Använd inte en matberedare eller stavmixer. Mjöliga potatissorter som lämpar sig bra för mos är till exempel King Edward. Dock är just den potatissorten mycket känslig och därför används ofta stora mängder bekämpningsmedel vid odlingen. Potatis är överlag en av de mest besprutade råvaror vi har i Sverige. Köp alltid ekologiskt odlad potatis för att vara säker på att du inte får i dig onödiga gifter!
För att göra potatismos skalar du potatisen och låter dem koka i saltat vatten. Sedan ska du stöta dem med en potatisstöt eller mosa dem med gaffel. Många föredrar även att ha kvar skalet på sina potatisar när de gör mos. Detta är en smaksak och ger mer textur till moset, se bara till att skölja potatisarna noggrant om du väljer att behålla skalet på. Potatis som kokas med skalet på behåller mer av sina näringsämnen än de som skalas innan kokning. För att få en krämig konsistens på moset blandar du i mjölk, grädde eller smör. Du kan även krydda ditt mos med salt och vitpeppar och ibland med muskot som ger en speciell karaktär till potatismoset. Tycker du att det är svårt att stöta moset med en potatisstöt kan du använda en purépress eller elvispen för att blanda moset. Undvik matberedaren och mixern. Detta dels för att det gör moset onödigt finfördelat och också för att den höga hastigheten i kombination med stärkelserik potatis kan göra moset klistrigt.
Vill du lyxa till ditt potatismos lite extra? Det finns många tricks för att göra ett potatismos lite festligare! Att blanda ner riven parmesanost i moset ger en härlig ostsmak. Ett lite fylligare och smakrikare mos får du om du vispar i en eller två äggulor i potatismoset. Hackad rödlök eller gräslök ger ett vackert mos. Spritsa ut moset i små toppar på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen tills de fått en vacker färg. Denna variant kallas Duchessepotatis och kan göras med eller utan ost. Prova att blanda potatismoset med riven västerbottenost för riktigt mumsiga Duchessepotatisar till festmiddagen!
Ett festligt mos får du om du använder den blålila potatissorten Blå Kongo. Extra uppskattat på barnkalasen till grillkorven! Det går förstås också att färga potatismoset med karamellfärg, men tänk på att det finns gott om naturliga färgämnen att använda. En kokt rödbeta räcker för ett härligt rosa mos utan att behöva använda konstgjorda färger. Dessutom får moset en extra god smak från rödbetan. Vad brukar du använda för att ge moset en festligare färg eller textur?
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…