Ricottaost

Den smakar nästan ingenting men i matlagning är den underbar. Visste du att du enkelt kan göra Ricottaost själv?

Ricotta är en italiensk färskost som bokstavligen betyder ”kokt igen”. Den tillverkas av vasslan från andra, fetare ostar. Den tunna mjölken kokas en gång till, och ny grynig ostmassa bildas. Ricotta är idealisk för fyllningar av olika slag, i kakor, desserter, pajer och pasta. Den kan bytas ut mot Kesella Gourmet som fått rinna av någon timme i ett kaffefilter i en sil.
Nu för tiden finns ricotta att köpa i de flesta butiker, men man kan även göra ricotta själv. Det här är det enda som behövs för 400g.

Ricottaost – så här enkelt är det!
3 liter standardmjölk
2 tsk salt
1/2 dl vitvinsvinäger

Värm mjölk och salt i en rostfri kastrull. Tillsätt vinägern när mjölken kokar. Fortsätt sjuda tills mjölken skurit sig. Sila massan genom en handduk. Krama ur all vätska och låt osten kallna.

Maria Dahlquist
2004-10-24

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…