Ris och nudlar

Har du ingen riskokare? Är du trött på samma gamla vanliga nudlar? Lär dig koka ris utan riskokare och piffa till dina nudelrätter!

Ris (utan riskokare)
Till 2 portioner ris behövs ca 2 dl ris och 3 – 3,5 dl vatten. Överför riset till en kastrull eller gryta och skölj en gång med vatten. Tillsätt därefter 3-3,5 dl vatten. Koka upp med locket på. Lyft på locket och rör om när det börjar koka. Sänk värmen och koka på svag värme i 10 min. Tag kastrullen från plattan utan att ta av locket. Vänta 5 minuter. Servara inom 15 minuter.

Sesamnudlar
5 personer
450 g äggnudlar
4 msk matlagningsolja
2 msk sesamolja
2 krossad vitlöksklyfta
1 msk jordnötssmör
3 gröna hackade pepparfrukter (eller chilipulver)
3 msk rostade sesamfrön
4 msk ljus eller mörk soya
2 msk citronkoncentrat
1 tsk svartpeppar
4 msk färsk hackad koriander

Lägg nudlarna i en stor gryta med hett vatten. Lägg på ett lock och låt stå i 6 minuter (rör om efter 3 minuter). Dressing: Blanda matlagningsoljan, sesamoljan, vitlöken och jordnötssmöret till en jämn smet. Tillsätt pepparfrukten, sesamfröna, soyan och citronkoncentratet. Blanda ordentligt. Häll av nudlarna i ett durkslag och lägg dem i en skål. Tillsätt dressingen. Strö över svartpeppar och koriander. Blanda noga.

Maria Dahlquist
2001-06-24

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…