Nyheter på hyllan i juni
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Här har jag delat in rotfrukter, örter och frukt efter säsong.
Observera att det här bara är en grovindelning för säsongerna kan variera lite beroende på väderlek.
Tidig vår (början av mars till mitten av april):
Lök, pepparrot, äpple (Ida Red, Mutzu), Legros kryddörter (året runt).
Vår (mitten av april till mitten av maj):
Gurka, salladskål, pepparrot, rädisor, ekbladssallat, krispsallat, huvudsallat, plocksallat, lollo bionda, lollo rosso, alla slags tomater, de första färskpotatisarna om vi har tur och alla kryddörter.
Frukt:
Äpple (Ida Red)
Försommar (mitten av maj till slutet av juni):
Färskpotatis, gurka, sparris (grön och vit), majrovor, rädisor, sallat (ekblads-, frisée-, krisp-, hjärt-, isbergs-, huvud-, plock-, lollo bionda-, lollo rosso-, ruccolasallat), spetskål, spenat, alla slags tomater, alla kryddörter.
Frukt:
Jordgubbar, rabarber, fläderblom.
Sommar (mitten av juni till mitten av augusti):
Gurka, mangold, blomkål (både vit och lila), broccoli, bönor (både gröna och vita), fänkål, morötter, silverlök, minimajrovor, rädisor, rödkål, sallat (ekblads-, frisée-, hjärt-, isbergs-, krisp-, huvud-, plock-, lollo bionda-, lollo rosso-, ruccolasallat), savojkål, spetskål, spenat, salladslök, sockerärtor, alla slags tomater, ärtor, kantareller och alla kryddörter.
Frukt:
Plommon, hallon, nypon, jordgubbar, körsbär, päron, rabarber, röda vinbär, svarta vinbär, krusbär.
Sensommar (mitten av augusti till mitten av september):
Gurka, broccoli, gröna bönor, morötter (både vanliga och mini), spenat, alla slags tomater (runda, gröna, biff-, körsbärs-, cocktailtomater), vindruvor, kronärtskockor, mangold, blomkål, squash (zucchini), fänkål, sallat (ekblads-, frisée-, hjärt-, isbergs-, krisp-, huvud-, plock-, lollo bionda-, lollo rosso-, ruccolasallat), savojkål, bladselleri, rotselleri, svartrötter (skorzonera), salladslök, ärtor, sparris, potatis, nästan alla kryddörter.
Frukt:
Plommon, blåbär, björnbär, fläderbär, körsbär, kvitten, Mirabellplommon, päron (Clapp’s Favorite, Clara Frijs, Greve Moltke), rabarber, tranbär, lingon, äpple (Guldborg, Summerred).
Höst (mitten av september till slutet av november):
Gurka, vit slanggurka, fänkål, kålrabbi, pumpor, grönkål, vitkål (vinterkål), jordärtskockor, kålrot, lök, palsternacka, pepparrot, persiljerot, purjolök, brysselkål, rättika, rödbetor, rödkål, sallat (ekblads-, isbergs-, krisp-, huvud-, plock-, lollo bionda-, lollo rossosallat), savojkål, bladselleri, rotselleri, salladslök, alla slags tomater, timjan, libbsticka.
Frukt:
Plommon, enbär, päron, valnötter, hasselnötter, äpple (Filippa, Gravensteiner, Ingrid Marie).
Tidig vinter (hela december):
Kålrabbi, grönkål, vitkål, endive, kålrot, lök, palsternacka, pepparrot, persiljerot, purjolök, brysselkål, rättika, rödbetor, sallat (ekbladssallat).
Frukt:
Päron (Conference), äpple (Belle de Boskoop, Cox Orange, Elstar, Gloster, Ingrid Marie, Jonagold, Mutzu, eldrött duväpple).
Vinter (januari till början av mars):
Grönkål, vitkål, kålrot, lök, palsternacka, pepparrot, persiljerot, brysselkål, rättika.
Frukt:
Päron (Doyenne de Comice), äpple (Elstar, Gloster, Ida Red, Jonagold).
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Fn balans mellan syra och frukt. Utmärkt till pizza bianco med sparris, fisktacos med mangosalsa eller en fräsch sallad med getost.
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…