Nyheter på hyllan i juni
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Att göra sin egen saft är enkelt och känns verkligen husmoderligt, lyxigt och blir vinterns absoluta stolthet!
Apelsinsaft
3 kgapelsiner tvättad
1.5 l vatten
2.25 kg socker
0.6 dlcitronsyra
Borsta apelsinerna med en rotsaksborste i varmt vatten. Skala av det yttersta gula lagret med en potatisskalare. Koka upp vattnet, lägg skalstrimlorna i en gryta och häll över vattnet. Tillsätt socker och citronsyra. Låt det kallna men rör då och då tills sockret löst sig. Pressa apelsinerna och rör ner saften i lagen. Sila saften genom silduk och fyll på rena flaskor. Låt dem stå kallt.
Blåbärssaft
2 lblåbär
3 dl vatten
socker
Plocka bort stjälkar och skräp från bären. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull. Tillsätt bären och låt koka ca 10 minuter. Tryck sönder bären mot kastrullkanten. Häll bärmassan i en silduk med ställning och en hink under. Låt saften rinna av ca 30 minuter. För att få mer smak koka om och tillsätt lite mer vatten med den första avrinningen och låt den rinna av på nytt, i 3-4 minuter. Mät upp den avrunna saften och häll den i en ren kastrull. Koka upp. Tillsätt sockret lite i taget, 6 dl per liter avrunnen saft. Låt saften koka upp på nytt. Ställ kastrullen åt sidan och skumma sedan om det behövs. Fyll saften i rena flaskor och förvara den svalt.
Maria Dahlquist
2000-08-25
Vi tipsar om två riktigt spännande nyheter!
Fn balans mellan syra och frukt. Utmärkt till pizza bianco med sparris, fisktacos med mangosalsa eller en fräsch sallad med getost.
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…