Sill och strömming

Sill och strömming är egentligen samma fisk. Namnet strömming används i dagligt tal för sill som lever i bräckt vatten i större delen av Östersjön norr om Kalmar.
Sill lever i saltvatten och fiskas längs västkusten. Namnet strömming användes i dagligt tal för sill som lever i bräckt i större delen av Östersjön norr om Kalmar. Anledningen till att sillen i stora delar av Östersjön givits ett eget namn beror nog till största delen på att arten gradvis ändrar utseende. Även proportionerna mellan olika kroppsdelar förändras ju längre in i Östersjön man kommer.
Sillen är lite större än strömmingen. Det är en fet fisk och många föredrar den inlagd i ättikslag. Den kan också kokas, grillas eller stekas panerad i rågmjöl eller ströbröd. Sillen lägger sina romkorn mot bottensubstrat och de klibbiga romkornen fastnar ögonblickligen. Strömmingen föredrar dock att lägga rommen på växtlighet.
Sill används till största delen till industrifisk. Sverige har ett undantag för industrifiskfångst från EU. Detta fiske för fiskmjöltillverkning bedrivs i alla svenska vatten tillsammans med ett industrifiske efter skarpsill. Dessutom pressas också olja ur fisk. Denna olja är rik på fleromättade fettsyror, DHA och EPA. Både fiskmjöl och fiskolja används till djurfoder och fiskfoder. Endast en mycket liten del av sill- och skarpsillfiske går direkt till konsumtion.

Strömmingsburgare
8 stora rensade, urbenade strömmingar
3/4 tsk salt
1 dl hackad persilja
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
4 hamburgerbröd
1 stor bifftomat
1/2 gul lök
1 msk söt senap

Skölj strömmingen, låt den rinna av och lägg den med köttsidan upp. Salta och lägg ihop med persilja emellan. Blanda rågmjöl och salt, vänd flundrorna i blandningen. Bryn lite matfett i en stor stekpanna och stek flundrorna 3-4 minuter på varje sida. Klyv hamburgerbröden, stryk senap på undre halvan. Lägg på den heta strömmingen, skivad tomat och lövtunt skuren rå lök. Värm snittytan på brödens överdelar i stekpannan och lägg på dem.

Maria Dahlquist
2004-05-02

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…