Italienskt årgångsvin för 99 kr
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
I dessa tider då många av oss lätt känner press från olika håll är det viktigt att skapa sitt eget sätt att fira jul. Vårt levnadssätt och vår arbetssituation idag gör att vi oftast inte har möjlighet att låta alla barndomstraditioner fortleva.
Med detta menar jag i klartext att var och en själv måste bestämma vad som är viktigt inför julen ochframför allt vad som är KUL. Ett julbord som är skapat av glädje smakar gott oavsett vad som ingår på det… För min del är julskinkan fortfarande mycket uppskattad. Den blir visserligen mindre och mindre och magrare och magrare men den är viktig på mitt julbord. Inte längre sockersaltad, som i min uppväxt, utan numera lättrökt piggham…. och jätttegod. Utmärkt även på mellandagarnas förstärkta frukost.
Att julbordet skall innehålla mycket grönsaker blir allt viktigare, tycker jag, som motvikt, liksom. Röd- och brunkål är inte mina specialiteter, men däremot gillar jag långkålen. Den är en tradition från Halland och består av grönkål förvälld i skinkspad och ”stekt” i smör och grädde. Inte så nyttig, kanske, men så vansinnigt god att jag gärna har överseende med det.
Eftersom vi i min lilla familj faktiskt aldrig firar julafton här hemma hos oss, så är det delar av övrig familj som bestämmer den menyn. Däremot bjuder vi på en ”annandagsmiddag” som dock aldrig består av traditionell julmat. Jag anser att det smakar gott på julafton, men jämför med att jag inte har lust att äta samma mat flera dagar i sträck vid andra tillfällen. Så varför gör man det på julhelgen?!
Jag lagar istället en middag där det oftast ingår ”julsmaker”. För min del innebär det kanske en grönkålspâté med rökt kött, fisk till huvudrätt med saffranssås till och kanske en frisk apelsindessert som efterrätt. Ibland består huvudrätten av kalkon, som ju är vanlig julmat i många länder, men mina gäster kan inte förutsäga menyn. Det brukar de kommentera och uppskatta väldigt mycket. Så… känn efter själv i jul , hur du vill förhålla dig och vad du vill bjuda på och sist men inte minst; vad du vill äta själv i JUL!
GOD JUL!
Margaretha
2004-12-01
”Mycket vin med guldkant för pengarna” – årgångsvin från Toscana för 99 kr.
Dags att woka nudlar, steka ris eller hacka chili med inspiration från det asiatiska köket? Då föreslår vi att du serverar ett fruktigt vitt.
Frasig smörstekt torsk med citronsmör och färskpotatis – enklare och lyxigare blir det knappt en fredagkväll! I glaset väljer vi ett friskt och elegant…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…
Ljuvligt vårig vit sparris med smörig citronsås och salta och krispiga smulor av lufttorkad skinka låter väl gott till påsken? I glaset väljer vi…
Sofia y Sebastián Rosé är en nyhet från södra Frankrike, området som satt standarden för ljusa, friska och matvänliga roséviner. Vinet är gjort i…