Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det finns många knep för att känna om köttet är lagom stekt men det gäller ju att ha känsla för det. Känner du dig osäker, får du här en liten lathund!
Nötkött
Lövbiff: ca 1/2 cm, ca 1/2 min/sida
Rostbiff: ca 1 1/2 cm, ca 3 min/sida
Ryggbiff: ca 1 1/2 cm, ca 2 min/sida
Filé: 2-2 1/2 cm, 2-3 min/sida
Entrecôte: ca 1 1/2 cm, 2-3 min/sida
Mörad högrev: ca 1 1/2 cm, ca 3 min/sida
T-benstek: 1 1/2-2cm, 3-5 min/sida
Kött som steks enligt de föreslagna tiderna blir rosa inuti, ljusröd köttsaft tränger upp på den stekta sidan. Minska stektiden med 1/2 min per sida om köttet önskas rödare, öka den med 1/2 min om köttet ska vara helt genomstekt.
Griskött
Kotlett: ca 1 1/2 cm, ca 3 min/sida
Skinka, schnitzlar: ca 1 cm, ca 2 min/sida
Skinkbiffar: ca 1 1/2 cm, ca 3 min/sida
Karré: ca 1 cm, ca 3 min/sida
Filé: 2-2 1/2 cm, ca 2-3 min/sida
Bogfläsk: ca 1 cm, ca 2 min/sida
Rimmat sidfläsk: ca 1/2 cm, ca 2 min/sid, ta eventuellt bort svålen, steks i eget fett.
Griskött som steks enligt de föreslagna tiderna blir genomstekt.
Lammkött
ca 1 1/2 cm tjocka
Kotlett: 2-3 min/sida, blir rätt rosa i mitten
Stek: 3-4 min/sida, blir rätt rosa i mitten
Rygg, bog: ca 2 min/sida, eftersteks under lock på svag värme 8-10 min.
Kalvkött
Kotlett: ca 1 1/2 cm, ca 3 min/sida, blir rätt rosa i mitten
Innanlår, schnitzel: ca 1 cm, ca 2 min/sida, blir lätt rosa i mitten
Filé: 2-2 1/2 cm, 2-3 min/sida, blir lätt rosa i mitten
Maria Dahlquist
2005-04-12
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…