Tävla om en vinkaraff på 2 liter
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…
Tapas är Spaniens svar på italienarnas antipasti, men man äter ofta tapas på ett annat sätt. Antipasti serveras ofta som en förrätt medan tapas är något man tar till ett glas vin eller öl före maten, gärna på en bar.
Det händer ganska ofta att man fastnar med sina tapas och struntar i middagen sen, för det är ju så gott att sitta och småäta olika rätter och beställa nya allt eftersom. Här kommer några bra förslag!
Marinerade paprikastrimlor
Gott som tillbehör till parmaskinka och salami som man serverar på ett stort vackert fat, med några oliver och soltorkade tomater i mitten.
3 stora paprikor i olika färger
1/2 dl olivolja
1 msk oregano
2 hackade vitlöksklyftor
lite färsk skivad chilipeppar
salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skär paprikan i strimlor och lägg dem i en ugnsfast skål med lock. Blanda olja och kryddor och häll blandningen över paprikan. Sätt in i ugnen i ca 1 timme med locket på. Låt kallna innan
Crostini
Crostini är en rostad brödskiva med kycklinglever. Vitlök, kapris och sardeller ger ett lite annat sting åt den italienska leverpastejen, jämfört med vår vanliga svenska.
1/4 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g kycklinglever
2 tsk olivolja
1 tsk salvia
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl rött vin
1 1/2 msk kapris
3 raka sardellfiléer
svartpeppar
tabasco
4-6 skivor bröd
Finhacka lök och vitlök. Skär kycklinglevern i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna i teflon. Stek lökhacket med salvian under omrörning i 4 minuter. Lägg kycklinglevern i pannan och stek i ytterligare några minuter. Rör ut tomatpurén i vinet och häll allt i pannan. Koka tills all vätska kokat in och kycklinglevern är helt färdig. Ta pannan från värmen. Blanda i kapris och sardellfiléer. Häll över pannans innehåll i en matberedare. Kör till en slät pasta. Smaka av med svartpeppar, tabasco och eventuellt salt. Rosta brödskivorna lätt under grillelementet i ugnen eller över en grill. Bred den varma leverpastan tjockt på bröden. Servera.
Maria Dahlquist
2001-09-03
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…
Ljuvligt vårig vit sparris med smörig citronsås och salta och krispiga smulor av lufttorkad skinka låter väl gott till påsken? I glaset väljer vi…
Sofia y Sebastián Rosé är en nyhet från södra Frankrike, området som satt standarden för ljusa, friska och matvänliga roséviner. Vinet är gjort i…
På bilden: Black Tower Club Edition Pinot Noir Rosé Självklart kan man dricka rosévin året om och till en mängd olika sorters rätter. Det…
För att tävla: Börja prenumerera på Matklubbens nyhetsbrev genom att fylla i formuläret nedan. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Matklubbens nyhetsbrev är fyllda med mat,…
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…