Tomaträtter

Vad hade man gjort utan tomater? Stora saftiga röda, små cocktailtomater, körsbärstomater, gula och alla är de lika goda.

Tomat- och chilisill
8 portioner
2 burkar matjessill (à 200 g)
1 dl tomatpuré
1/2 dl olja
2 msk vinäger
1 msk honung
1 chilipeppar röd, finhackad

Låt matjessillen rinna av och torka den noga med hushållspapper. Skär den i 1 cm breda bitar. Blanda tomatpuré med övriga ingredienser. Varva sill och tomatmarinad i en stor burk med lock. Låt stå kallt 1 dygn innan servering.

Soppa med rostade tomater
2 portioner
500 g tomater
1-2 vitlöksklyftor
ca 2 msk olja
salt och peppar
2 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond)
1 msk soltorkade tomater i tub eller tomatpuré

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj tomaterna och dela dem i klyftor. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg tomater och vitlök på ett ugnssäkert fat. Strö över lite salt, mal över peppar och droppa på olja. Sätt in fatet i mitten av ugnen tills tomaterna blivit mjuka och börjar ta färg, 20-25 min. Finfördela resten i matberedare. Värm tomaterna i en kastrull tillsammans med grönsaksbuljong. Smaksätt med soltorkade tomater i tub och salt och peppar. Garnera med tomattärningar och lite basilika.

Maria Dahlquist
2000-08-04

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…