Svensk matkultur
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Stekt tonfiskkotlett med grönsaker och tomatpesto
4 personer
Tomatpesto:
8 soltorkade tomater, blötlagda eller i olja
4 msk olivolja
6 blad färsk basilika
1 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar
200 g aubergine
2 tsk salt
1/2 gul lök
1 liten gul eller röd paprika
200 g zucchini
1 tomat eller 6 cocktailtomater
1 msk olivolja
4 kotletter av färsk tonfisk
olivolja till stekning
Börja med tomatpeston. Om du använder helt torra tomater måste du först blötlägga dem: Häll kokande vatten över tomaterna och låt dem dra i 20-30 minuter. Låt svalna och rinna av.Lägg tomaterna i en matberedare tillsammans med resten av pestoingredienserna. Mixa i 3 minuter till en relativt slät sås. Ställ åt sidan i en övertäckt skål. Tärna auberginen. Lägg den i en sil och strö över saltet. Låt rinna av i 30 minuter. Vänd runt med handen då och då. Spola av saltet och torka noga med en ren kökshandduk. Hacka löken. Skär paprika, zucchini och tomat i lika stora tärningar som auberginen. Hetta upp oljan till grönsakerna. Stek löken i 2 minuter. Lägg i aubergine, paprika och zucchini. Stek under omrörning i ytterligare 3-4 minuter. Blanda i tomaten. Stek i 2 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp en stor stekpanna. Häll i lite olivolja och stek tonfiskkotletterna på bägge sidor, 2 i taget. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg upp grönsakerna på ett varmt serveringsfat. Lägg över tonfiskkotletterna. Servera med tomatpeston, citron i klyftor och couscous eller ris.
Maria Dahlquist
2005-02-02
Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…
Det blir allt mer vanligt att konsumenter väljer att handla mat online istället för att ta sig till traditionella matbutiker, faktum är att mathandeln…
Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan…
Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är…
Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…