Vegetariska recept

Vegetarisk mat är verkligen gott. Här får ni ett par recept från våra medlemmar!

Chiligryta
7 dl kokta kidneybönor
2 gula lökar
1 grön och 1 gul paprika
10 st mini-majskolvar
2 msk oliv- eller sojaolja
1 dl grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Alternativ:
1-2 dl kokta soyabitar (köpes i en vanlig hälsokostaffär)
Extra hot chili/paprikasås
Istället för 7 dl kidneybönor går det lika bra med lite andra sorts bönor också.

Skala och hacka paprika och lök. Skär majskolvarna i bitar. Fräs allt försiktigt i oljan. Tillsätt buljong, kryddor, tomatkross och vitlök. Om sojabitarna skall användas lägg i dem samtidigt som buljongen. Låt småkoka i 10 minuter. Rör om ibland. Tillsätt bönorna. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med kryddorna.

Fyllda auberginer
2 auberginer
3 dl kokta röda linser (kokta i buljong)
1 dl malda hasselnötter
1/2 purjolök
1 gul paprika
några sötmandlar
paprikapulver
chilipeppar
2 msk tamari

Gröp ur auberginerna med en sked. Finfördela innanmätet, linserna, de malda hasselnötterna, purjolöken och paprikan med en matberedare och blanda i kryddorna och tamari. Fyll auberginerna med färsen och tryck fast mandlarna. Gratinera ca 15-30 minuter.

Maria Dahlquist
2000-08-13

Mer inspiration

Svensk matkultur

Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett…

Matkassar med valbara recept

Matglädje är något vi har på Matklubben har så det räcker och blir över, men det är inte överraskning. Samtidigt förstår vi att inte…

Världens superfrukt!

Allt du behöver veta om denna syrliga frukt som sägs göra underverk för din kropp! Grapefrukt är en citrusfrukt som växter främst i länder…