Dinkel och havrebröd

Nyttigt matbröd!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter kallt vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl havrekli
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 2,2-2,3 liter dinkelsikt

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken. Häll på lite av vattnet. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av vattnet, saltet, kliet och grynen. Arbeta in det mesta av mjölet med maskin om du har, annars går det för hand tills degen släpper. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under duk i 2 timmar.
  2. Arbeta ihop i bunken och ta upp på bakbord och knåda. P g a dinkelmjölet kan degen flyta ut och bli kladdig. Då lägger jag degen i 2 brödformar med bakplåtspapper i, ev 3 formar beroende på storlek.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i 275 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare i ca 20 minuter. Låt bröden kallna på galler med bakduk.

Kommentarer

Jättegott bröd! Det blev lyckat men jag fick ha 7 dl extra dinkelmjöl i för att få en bra deg. Jag antar att det är skillnad på dinkrl och dinkel:-D Jag tackar dig för receptet, det kommer att bakas många gånger :-) Lena
Nyttigt, enkelt och gott. Ett bröd helt i min smak.

Liknande recept