Mustigt bröd att baka ofta

Det här brödet kan du variera på flera sätt med mjölk eller filmjölk, rågsikt eller grahamsmjöl och med en eller flera kryddor. På så vis får du ett bra vardagsbröd som smakar lite olika från gång till gång.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 25-50 g smör eller margarin
  • 5 dl filmjölk eller mjölk
  • 2 tsk salt
  • 3 kokta hackade pomeransskal
  • och / eller
  • 2 tsk stött anis
  • 2 tsk fänkål
  • eller 2 tsk kummin
  • 6 dl rågsikt eller grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll i filmjölken / mjölken och värm till 37 C. Häll degspadet i en bunke och rör om. Tillsätt salt, kryddor och rågsikt / grahamsmjöl och rör om väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget under kraftig omrörning och arbeta degen smidig i maskin 5 minuter eller för hand 10 minuter. Låt degen jäsa 20 minuter, arbeta ner den och låt den jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter. Baka ut degen till två runda bröd. Lägg dem på en smord eller bakpappersklädd plåt.
  3. Låt brödet jäsa ca 25 minuter. Strö på lite vetemjöl.
  4. Grädda i 200 C ugnsvärme ca 40 minuter. Låt bröden kallna på galler.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@birgerstenemo

Fullkorsbröd på surdeg

Ett mustigt och nyttigt bröd på surdeg med fullkornsmjöl, klippt råg och vetekross. En perfekt bas för ägg- och sillmackorna till nattvickningen, Påsk- eller…

@koppargrytan

Fiberrika brytbröd

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden…

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr