Nyttiga valnötsbröd

Bröd som är både nyttigt och gott.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1½ tsk salt
  • 100 g valnötskärnor
  • 5 dl finmalet rågmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl special (även vanligt fungerar)

Gör så här

  1. Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sönderbrutna nötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakningen.
  2. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs övertäckt ca 45 minuter.
  3. Knåda degen lätt. Dela i 2 delar och forma till runda bullar eller limpor. Lägg på plåt och jäs 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Pudra gärna mjöl över och skär några snitt med en vass kniv. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt till 200 grader. Grädda 35-40 min.

Kommentarer

jättegott men smular sönder även i tjocka bitar
Supergott bröd. Gillar valnötter och att det blir lite tuggmotstånd. Tack för ett bra recept.

Liknande recept

@birgerstenemo

Fullkorsbröd på surdeg

Ett mustigt och nyttigt bröd på surdeg med fullkornsmjöl, klippt råg och vetekross. En perfekt bas för ägg- och sillmackorna till nattvickningen, Påsk- eller…

@koppargrytan

Fiberrika brytbröd

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden…

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr