Tråd:
Confitering av gås

Inlägg

@stotona

Tänkte confitera en grissida till julbordet istället för revbensspjäll. Är det någon som vet hur länge den kan hålla sig i kylen efter att den har rimmats och confiterats i oljan?

@jimboz

Ja tametusan ! Du confiterade självaste Mårten gås :) Duktigt jobbat, trodde aldrig du skulle göra den..Hoppas att den smakar gott :D

@piusamadeusmozart

Synd att vi beslutat att hålla gris i år annars hade jag verkligen provat. Gick in på den där gladagrisar gården och "hjälp" vad billigt. Min gris uppfödd hos bonden är betydligt dyrare. Så ister har jag gjort en massa varje år. Man skall ta det finaste fettet som är längst in och smälta långsamt och ösa av hela tiden. Ev. köttbitar som blir kvar i slutet blir godis med salt på. Det grövre fettet mal jag ner med grovt salt och rosmarin och har på burkar och använder när jag skall steka kött och/eller potatis ugnen. Det blir mycket godare än med olja.

Vad jag kom att tänka på är att jag ätit svala i norra spanien. De låg packade i tunnor (tänk så många stackare som behövdes) och undrar om de lagats på detta sätt.

Tack för intressant berättande. Varför skriver du inte en artikel.

@jimboz

Har frysen pajat ? :)

@wiolah

Skrivet av jan-gunnar-j den 11 jan 2010

Eureka!
http://griskindspatrik.wordpress.com/2009/08/18/confit-de-porc/

Helt otroligt!

Jag har provat gris tillagad på detta sätt för många år sedan när jag besökte släktingar i Kroatien. Där styckade man upp det mesta av grisen i knytnävsstora bitar för tillagning enl. länken ovan och sen förvarades det i stora kärl (ca 20-25l) helt täckta av ister. Vid tillagning "grävde" man upp lämpligt antal bitar och täckte noga över resten med ister igen. Det var alltid mycket gott kött, mört och saftigt.....(Y)

@svengelsk

Min son ringde just från Frankrike. Han skulle definitivt inte göra confit med ister. . "I suppose it is for those who are worried they won't have a goose in six months time."

@gnurf

Aldrig provat detta...men förefaller spännande. En riktig LCHF maträtt...:D

@svengelsk

Smaka på istret innan du använder det. Jag är inte förtjust i smaken.

@svengelsk

Jag har inte ätit eller lagat det, men i Larousse Gastronomique står det att gåsen skall koka i 2 kg gåsfett. Vet inte vad gåsfett kostar i Sverige, men jag tror jag betalade £3.95 för en burk härom julen.

@kattgnag

Den här hittade jag:)
http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/laga-flott-gott-med-flott-1.749683