Tråd:
Dum fråga ang kokning av pasta

Inlägg

@the_mama97mia

Rätta mig om jag har fel, men jag tänker att detta med kallt vatten hjälper att avstanna kokningen, har man testat att den är al dente vill man ju behålla det?
Huvudsaken är väl att alla blir nöjda på sitt sätt.
Jag har aldrig testat att göra egen pasta men skulle gärna göra det. Färsk pasta som man köper är ju mkt godare än torkad.

@wildlife

Stor kastrull med mycket vatten.... minst 1 liter vatten + 1 tsk salt / port. brukar vara ett bra riktmärke. Låt det gärna stormkoka och rör om ibland, sen i med en klick smör eller olja när den är klar... Funkar klockrent för mig iaf (Y) :)

@ergilwen

Jag har alltid spolat med kallt vatten när jag häller av pastan i durkslaget. Det har funkat för mig... Ibland är det gott med lite smör i också, men det är enbart för smakens skull.

@jimboz

För det första...Undvik billig pasta som coop, shopper och annat strunt. Satsa på kvalitet, sedan brukar jag ha olja i pastavattnet. Sen om jag har lust så slungar jag pastan med lite smör.

@bok_choy

Jag brukar aldrig använda någon form av olja eller smör, men det går finfint ändå. Häller helt enkelt i pastan och rör runt regelbundet under koktiden, mer frekvent i början. Sedan spolar jag av pastan med kallt vatten i ett durkslag.
Om jag skulle hälla i smör eller olja skulle det vara för smakens skull. När man rör runt klibbar de inte ihop till hård stenpasta, men står den sedan kall länge så börjar den självklart klibba och det kan ju oljan förebygga. Men vem ställer pastan i kastrullen i flera timmar? Det är ju bara i pastasallad man kör med kallt och då rör man ju utav bara sjuttsingen...

@kfors

Varför inte spola av pastan med kallt vatten?:'(
Ser att det är flera än jag som gör det.

MVH kfors

@lotten_j

Mycket vatten i kastrullen, salt och lite olja. Jag rör om lite då och då. Jag använder heller aldrig pasta av de sk billigare märkena då de alltid klibbat ihop trots att jag kokar pastan på samma sätt. Numera använder jag mig av typ Barilla, Kungsörnen osv.....

@amika

Jag använder mycket vatten när jag kokar pastan och har lite olja i för att det inte ska koka över.
Sen har jag lite olja eller lite smör i och rör om efter att jag hällt av vattnet. :)
Och nej, ingen fråga är dum. :)

Jag frågade min kompis Guiseppe angående vilken pasta sort i sverige som han tycker är godast en gång för länge sen och han sa att det utan tvekan var Barilla enligt honom. :) "Smakar som riktig Italiensk pasta" sa han. :)

@stepp567

Ja man måste använda mycket vatten när man lagar spagetti/pasta med salt, jag använder barilla,man måste röra i pastan för att det ej ska klibba ihop och inte fastna i bottnen på kastrullen.
Häller av pastan i en sil/ durkslag och spolar med kallt vatten, häller tillbaks pastan i kasrullen och värmer upp pastan och kryddar med salt och peppar och lite smör/olja,rör i pastan emellanåt tills pastan åter blir varm, det fungerar för oss,

@ros

Jag kokar pastan i rikligt med vatten med ca 1/2 msk smör och salt. ICAs Italia Spirali.
Jag häller av vattnet och blandar ner en 1/2 msk smör.
Det fungerar för oss.

@elinbage

Instämmer med föregående talare. Mycket vatten. kvalitén har betydelse. Al dente är superviktigt då överkokt pasta smakar urk!
OCH spola aldrig av pastan med kallt vatten!
Någon som provat att göra sin egen pasta?

@dunadain

Använd olja i vattnet, rör ofta. Men viktigast av allt. Överkoka inte pastan, då blir den klibbig hur du än gör. Smaka av ofta istället tills du får "al dente". Alltså lite hårdhet skall finnas kvar. Och sist men inte minst. Köp pasta av bra kvalite.