Tråd:
En gammal kokbok…

Inlägg

@zudette

Skrivet av Majainorr den 30 sep 2009

Vansinnigt kul att bläddra i gamla kokböcker! :D
Jag har en från 1911 som heter "Lilla hjälpredan i köket".
Hittade några recept som jag aldrig hört talas om t ex:

Lungmos.
En kalvlunga och hjärtat urvattnas väl kokas i vatten med salt uti samt upptagas därefter, rensas och hackas fint. Spadet uppsilas. En bit smör fräses i kastrullen, däri vispas en hand vetemjöl och detta spädes med lungspadet tills såsen blir tjock som en välling, då den hackade lungan och hjärtat iröres jämte salt och peppar. Lungmoset upphälles därefter på karott och serveas med potatis och rödbetor.

Smaskens!!!!!

Jag älskade lungmos när jag var liten men jag minns den som torrstekt smaksatt med salt, peppar lök. Den åt jag med god aptit ihopmosad med potatis och en stor klick smör! Gott som bara den - undrar om jag skulle få ner ens en tugga idag?? :/

@kekke46

Jag har ett recept på långmjölk i mina recpt, har testat det flera gånger.
Är så gott. Kolla in och kika

@amandelkaka

Hej
Det är inte någon som har ett recept på långmjölk och skulle vilja dela med sig av det?

@boz1965

En text av vår svenska kokboks urmoder, Anna Christina "Cajsa" Warg:

Att koka Gula Ärter

Man kokar salt kött, fläsk och köttkorv , varav saltet är urvattnat, även färskt kött för sig själv, om sådant är för handen, men ses noga efter vid uppkokningen att skummet borttages på bägge grytorna; emellertid rensas ifrån ärterna alla maskätna, svarta och annat smått fnask, vilka sedan tvättas och sättas på elden, i så mycket kallt vatten att det står över dem; när det är avkokat, silas den färska köttsoppan därpå eller ökas mera vatten därtill, så att de hava tillräckeligt spad; om man har färskt kött, så skrädes det, och låter man det sedan uti ärterna bliva fullkokat med smör och litet hel ingefära, och då de något kokat, ses noga efter att alla skalen tagas bort, som flyta uppå, vilket gemenligen sker när grytan kokar lyckt. Låt dem sedan koka till dess de äro mosade, då avsilas det salta köttspadet genom durkslag tillika med det feta uti ärterna, så mycket som sältan kan tåla. Skulle intet ärterna vilja väl mosa sig, så spädas de med litet kallt vatten förrän det salta spadet slås på. När de äro fullkokade och skola anrättas, så lägges det salta köttet uti samt korv eller fläsk, vilket som behagas; då man vill sila ifrån ärterna, så är ingen annan skillnad än allenast den, att de först utspädas och göras tunnare med köttsoppa, och sedan river man dem igenom durkslag. Det observeras, att till ärter brukas alltid sjövatten, ty av brunnsvatten bliva de hårda.

Fler recept av CW hittar du här: http://hem.passagen.se/boz/

@kekke46

Jag har en gammal kokbok Kofrun den har min man fått efter sin mamma hon köpte den 1929 kostade 10 kronor. Roligt med gammla kokböcker. Men recepten skrivs inte som dagens.

Ungtuppar
Fåglarna ångas dagen förut. I en gryta läggas på två urkokta tegelstenar, ett halster ell. en fiskraster; härpå läggas tupparna, kokande vatten slås i grytan, men icke så mycket, att det når upp till fåglarna, som får koka på detta sätt 30-40 min. Dagen därpå brynes de nu torra tupparna med persilja och smör i behov. Stekas på sakta eld efter brynandet omkr. 1 tim., ösas med lite kokande vatten. Såsen avredes med mjöl, smör och grädde.

Har skrivit ordagrant ur kokboken.

@tesselesse

Skrivet av mafia den 29 sep 2009

Jag har också en gammal kokbok, som var min mammas. Det är "Hemmets kokbok" och den utkom 1928 och kostade 5 kronor och 80 öre. Det är intressant att bläddra i den . En del recept skiljer sig inte SÅ mycket från dagens, men ibland förstår man hur annorlunda det kunde gå till då.
Ett exempel:
Pannbiff (f. 6 pers.)
1 kg benfritt oxkött
1/2 msk. salt
1/2 tsk. vitpeppar
1 portug. lök
3 msk. smör
2-3 dcl.buljong
1 l. vatten
Beredning: Köttet tvättas med en duk doppad i hett vatten, skäres i tärningar och drives 2-3 gånger genom köttkvarn. Av färsen formas tunna, runda biffar, som beströs med peppar och salt. De överhackas lätt med kniv, och kanterna jämnas väl, så att de vid stekningen bibehålla sin form. Smöret brynes i en rykande het stekpanna tillika med den skalade och i skivor skurna löken. Löken tages upp. Biffarna läggas i pannan och stekas 1 min. på varje sida. De läggas upp på ett varmt fat med löken i mitten. Stekpennan vispas ur med litet kokande buljong eller vatten och såsen hälles över biffarna.
Skönt att slippa ta fram kvarnen och mala köttet innan man steker pannbiff!

Jag har också en gammal kokbok. Det som får mig att klia mig i huvudet är den portugisiska löken. Vad är det? Är det vanlig gul lök?

@majainorr

Vansinnigt kul att bläddra i gamla kokböcker! :D
Jag har en från 1911 som heter "Lilla hjälpredan i köket".
Hittade några recept som jag aldrig hört talas om t ex:

Lungmos.
En kalvlunga och hjärtat urvattnas väl kokas i vatten med salt uti samt upptagas därefter, rensas och hackas fint. Spadet uppsilas. En bit smör fräses i kastrullen, däri vispas en hand vetemjöl och detta spädes med lungspadet tills såsen blir tjock som en välling, då den hackade lungan och hjärtat iröres jämte salt och peppar. Lungmoset upphälles därefter på karott och serveas med potatis och rödbetor.

Smaskens!!!!!

@mammamodesty

Skrivet av boz1965 den 30 sep 2009

Cajsa Wargs kokbok: http://hem.passagen.se/boz

Dessvärre har jag inte haft tid att jobba med den det senaste året så den är inte helt klar. Men det är ju ett hobbyprojekt, så det får lov att ta lite tid. :p Jag tänkte ta ett krafttag med den igen nu i höst när saker och ting har lugnat lite ner sig för mig.

Jag var inne o kikade lite... jätte roligt.. hoppas du får tid att göra det klart snart... (Y)

@annelieberggren

Skrivet av mafia den 29 sep 2009

Jag har också en gammal kokbok, som var min mammas. Det är "Hemmets kokbok" och den utkom 1928 och kostade 5 kronor och 80 öre. Det är intressant att bläddra i den . En del recept skiljer sig inte SÅ mycket från dagens, men ibland förstår man hur annorlunda det kunde gå till då.
Ett exempel:
Pannbiff (f. 6 pers.)
1 kg benfritt oxkött
1/2 msk. salt
1/2 tsk. vitpeppar
1 portug. lök
3 msk. smör
2-3 dcl.buljong
1 l. vatten
Beredning: Köttet tvättas med en duk doppad i hett vatten, skäres i tärningar och drives 2-3 gånger genom köttkvarn. Av färsen formas tunna, runda biffar, som beströs med peppar och salt. De överhackas lätt med kniv, och kanterna jämnas väl, så att de vid stekningen bibehålla sin form. Smöret brynes i en rykande het stekpanna tillika med den skalade och i skivor skurna löken. Löken tages upp. Biffarna läggas i pannan och stekas 1 min. på varje sida. De läggas upp på ett varmt fat med löken i mitten. Stekpennan vispas ur med litet kokande buljong eller vatten och såsen hälles över biffarna.
Skönt att slippa ta fram kvarnen och mala köttet innan man steker pannbiff!

Det är ju som receptet jag lade in i dag :D

@boz1965

Cajsa Wargs kokbok: http://hem.passagen.se/boz

Dessvärre har jag inte haft tid att jobba med den det senaste året så den är inte helt klar. Men det är ju ett hobbyprojekt, så det får lov att ta lite tid. :p Jag tänkte ta ett krafttag med den igen nu i höst när saker och ting har lugnat lite ner sig för mig.

@mammamodesty

åh det är underbart med gamla recept... dels alla mått och hur man gör med köttet (tvättas med varm handduk) o lika med smör... sköljes rent.... =)

107 gr socker... mm det skulle varit idag... inte 100gr eller 110 utan 107!! *ler*

jag får nog gå på mer loppisar o köpa gamla kokböker... jag läser min från sida till sida.. o det finns mycket som ska testas... men det allra första jag ska testa är de skånska bröden som jag skrev om i början...

jag tycker det är roligt om det kommer in fler recept här på mat o bröd... o kakor... =)

tack ni som delat med er... (Y)

@maria_wijk

Det är roligt med riktigt gamla kokböcker även om dom mest blir ståendes i bokhyllan som kuriosa. Ett av mina loppisfynd heter "Gustafwa Björklunds Lilla kokbok - Utdrag ur den Större Kokboken till tjenst för Mindre hushåll och Tjenare", tryckåret är 1900 så den är lite smålurig med sitt gamla typsnitt.

Ett recept kommer här:
Nummer 224. Araks- eller konjakssås

"Det gula skalet rifwes af en citron och saften tages af twänne; 107 g socker (25 ort) socker; ⅓ l (12 kub.tum) watten och 4 ägg-gulor sättes på elden i en kastrull under flitig wispning tills den tjocknar och fradgar sig; då lyftes det utaf, och man fortfar att wispa tills mesta hettan är afgången. Man slår deri så mycket arak eller konjak som behöfwes; såsen är derefter färdig att serveras."