Tråd:
Geléhallon (Jungfrubröst)

Inlägg

@elpatron

jag föredrar jungfrubrösten framför geléhallonen iaf :p i alla lägen... :D

@matvagott

Skrivet av MatAnders den 12 apr 2008

Oj låter lättare att köpa en påse...:o

Instämmer vilket jobb för några gottisar.....

@scako

Skrivet av Roggan den 14 apr 2008

Jo, mistralwind, karamellmassan är het när man kokar polkagrisar. Man bör ha någon med första gången för att lära sig tekniken. Jag har inte brännt mig ännu - ta i trä!!!

Jag älskar att pollimoja i köket. Godiskokning har varit ett stort intresse sen jag var liten till mammas och pappas förtret. Jag har nog hunnit med att koka de flesta varianter av godis man kan göra hemma. Kola, fudge, turkish deligt, vingummi, piratpengar (saltlakrits), fransk nougat, marshmallows och mycket mer har jag testat.
På tur står nu geléhallon. Måste bara hitta vinsten ( kallas också "creme du tartar"). Vet att det finns i en butik i Stockholm, så jag får ge mig till tåls tills nästa gång jag åker ner.

Kan du dela med dig av receptet på piratpengar? Det låter helintressant. Har precis köpt lakritspulver och salmiakpulver. :-)

@roggan

Jo, mistralwind, karamellmassan är het när man kokar polkagrisar. Man bör ha någon med första gången för att lära sig tekniken. Jag har inte brännt mig ännu - ta i trä!!!

Jag älskar att pollimoja i köket. Godiskokning har varit ett stort intresse sen jag var liten till mammas och pappas förtret. Jag har nog hunnit med att koka de flesta varianter av godis man kan göra hemma. Kola, fudge, turkish deligt, vingummi, piratpengar (saltlakrits), fransk nougat, marshmallows och mycket mer har jag testat.
På tur står nu geléhallon. Måste bara hitta vinsten ( kallas också "creme du tartar"). Vet att det finns i en butik i Stockholm, så jag får ge mig till tåls tills nästa gång jag åker ner.

@mistralwind

När jag var liten skulle vi göra polkagrisar till jul, en gång.
det var ett helt företag ska jag säga. Hett skulle det ju vara, jag tror alla han bränna sig innan vi var klar, och tid tog det..
Även om det är roligt att pilla och hålla på ute i köket så blir det nog slövarianten med lösgodis i fortsättningen. Då vet man vad man får med.. :D

@roggan

Skrivet av goldcamilla den 12 apr 2008

Geléhallon

1125 g socker
450 g vatten

Koka upp och skumma

375 g glykos

Kokas under ständig nertvättning av kanterna till 150º C

Tillsätt
500 g varm hallonpuré

Kokas till 125º C

95 g gelatin blötlagd i kallt vatten
5 g vinsten
18 g citronsyra

Gjut i puderlåda och låt stå över natten. Skölj av i kallt vatten och torka på en sikt. Rulla i strösocker.

Har inte provat detta själv.

Tusen tack!!! Nu blev jag superlycklig!!!
/Roggan

@roggan

Skrivet av MatAnders den 12 apr 2008

Oj låter lättare att köpa en påse...:o

Jo visst! Man kan också gå ut och äta!
:D

/Roggan

@roggan

Skrivet av molgan den 12 apr 2008

Det tycker jag med. Har aldrig ens funderat på att göra gelehallon själv. Lycka till roggan!

Tack!!!
/Roggan

@mimmiumea

I senaste numret av gourmet får man receptet till flygande mattor.
Vet dock inte om jag ska testa och göra dem när det är lättare att köpa dem.

@sussanne_lindfors

Skulle ju givetvis vara spännande att prova! Men tycker som er andra att det är nog lättare att köpa en påse.

@cayenne71

Hrm, ja om man har riktigt lååångtråkigt en regnig dag kanske. Låter väldigt omständigt det där.

@anluk

Jag köper nog färdigt ändå...... Är egentligen ingen godisälskare